Op Kleine Brogel liggen B61-atoombommen, zoals het exemplaar dat hier te zien is op beelden van de Amerikaanse luchtmacht.
Volledig scherm
PREMIUM
Op Kleine Brogel liggen B61-atoombommen, zoals het exemplaar dat hier te zien is op beelden van de Amerikaanse luchtmacht. © RV

“Kernbommen zullen nog lang in Kleine Brogel liggen: België is een brave soldaat”

Wat we al lang wisten, is nu dus officieel: er liggen kernwapens in een ondergrondse bunker op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. De NAVO heeft het zelf zwart op wit in een document gezet. De discussie of die wapens hier nu thuishoren of niet, kan weer losbarsten. Volgens Luc De Vos, professor krijgsgeschiedenis en buitenlands beleid, doen ze dat wel. De ex-kolonel van het Belgisch leger relativeert ook het gevaar.

21 reacties

 • RENE LENAERTS

  2 jaar geleden
  We hebben een miniatuurleger waarvoor nooit geld is en zitten ver onder de norm van de NAVO. Daar mag wel iets voor in de plaats komen; het NAVO hoofdkwartier en wat parking voor atoombommen bijvoorbeeld. Wie alleen wil ontwapenen vergeet dat wie bang is ook slaag krijgt.
 • Marc breugelmans

  2 jaar geleden
  Een land dat je verovert met atoombommen kan je niets meedoen want het hangt vol radioactiviteit.Maar we moeten ze toch hebben als afschrikkingsmiddel anders wordt het te gemakkelijk voor de tegenstander.
 • Robert Bruyland

  2 jaar geleden
  Stel dat ze een lanceren en die komt in je achtertuin wat heel waarschijnlijk is.wat dan?
 • Ronald Van Beneden

  2 jaar geleden
  Groen en SPA de heiligen der heiligen maar bij oorlog de roepers waarom we ons niet verdedigen. Krijgen ze hun goestingske niet zijn ze erger dan uiterst rechts. Als ze ergens anders liggen gaan we alleen langer afzien alvorens te sterven laat ze dus maar liggen. Ons inlijven bij de Russen is misschien geen slechte gedachte in een ondemocratisch EU.
 • Bart van Ransbeeck

  2 jaar geleden
  toch echt opvallend stil over die kernwapens van mass destruction van een land bestuurd door een pathologisch narcicist: ook de pseudo progressieve partijen hebben er geen kick over gegeven bij de verkiezingen , zoiets kan snel 800.000 stemmen doen zwenken hoor , of ist toch comedie politiek?