Exclusief voor abonnees

Karel De Gucht overschouwt het politieke slagveld: "De leiders van Vlaams Belang zijn fascisten"

Karel De Gucht (65) overschouwt het politieke slagveld na de verkiezingen

Photo News
Racisme. Fascisme. De woorden worden tegenwoordig al te vaak geschuwd, vindt Karel De Gucht (65). "Er rust een taboe op. Ten onrechte. Het Vlaams Belang is een racistische partij die geleid wordt door fascisten." De grote liberaal overschouwt het politieke slagveld na 26 mei.

Mestkevers. Zo noemde Karel De Gucht (Open Vld) al in 2001 de kopstukken van wat toen nog het Vlaams Blok heette. Vandaag neemt hij het woord niet opnieuw in de mond, maar veranderd is zijn mening niet. "Het is niet omdat je plots met velen bent dat het democratisch gehalte van je partij toeneemt. Of dat al die kiezers plots gelijk zouden hebben."

De Gucht stond op 26 mei op geen enkele lijst. En zie wat daarvan komt: Open Vld is de derde Europese zetel kwijt die hij vorige keer zelf had gered door de lijst te duwen. "Het had geen verschil gemaakt", zegt hij. "De situatie is niet meer wat ze vijf jaar geleden was. De politieke tijden zijn veranderd."

Je hebt 6% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

241 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Baert

  Karel De Gucht alle facisten liggen al onder de grond,de doorsnee Vlaming is tienmaal beter dan U,ik ken U spijtig genoeg te goed uw naam staat in mijn hoofd gegrift en zal er nooit uitgaan.Hij is een grote nul als mens.In mijn streek waren 2 politiekers beiden advocaat Karel De Gucht en Marc Verwilghen.De Ducht is en was een onmens en iemand zonder gevoelens en Marc Verwilghen een pracht van een mens met gevoelens.Marc was te braaf v/d politiek en werd opzij geschoven door De Gucht.

 • guido vermeyen

  Sommige kopstukken ovld zijn fraudeurs, wat is erger: voorkennis beurs, frauduleus aankopen villa's in buitenland....

 • johan demuynck

  Het is mr. De Gucht zijn volste recht om aan politiek te doen en zich verkiesbaar te stellen, maar ik vraag mij nog altijd af bij wie hij zijn stemmen gehaald heeft in het verleden. De man is donkerblauw, elitair en heeft totaal geen voeling met de gewone Vlaming. Wie stemt daarvoor ? Terloops nog dit, zijn mening is even weinig relevant als de mijne.

 • Bart Buysse

  er zitten waarschijnlijk wel wat rascisten in vlaanderen , net zoals er bij de " buitenlanders" ook zijn die rascistisch zijn ten opzichten van alles wat blank is ( dagelijks ondervind ik dit ) . Maar de meeste VB stemmers hebben iets tegen profiteurs, is het nu wit , bruin , zwart... mensen die onze regels willen volgen , de taal leren , werken en hun bijdrage leveren aan de maatschappij hebben we geen probleem mee

 • Hedwig Jacobs

  Hoelang gaat de Gucht hier in de krant nog staan, al 3 weken staat die met dezelfde zever in de krant, we weten dat sommige kranten liberaal zijn, maar mogen toch niet overdrijven, de verkiezingen zijn gedaan, en zijn nu gewone burgers geworden of zijn we al op weg naar 2024.