Kan kindermisbruik straks niet meer verjaren? Meerderheid voor afschaffing termijn

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Kamerleden John Crombez (sp.a) en Valerie Van Peel (N-VA) dienen een wetsvoorstel in om de verjaringstermijn voor seksueel misbruik van minderjarigen te schrappen. In de vorige legislatuur was daar geen meerderheid voor in de Kamer. Intussen is die er wél, zo blijkt uit een rondvraag door deze krant.

De verjaringstermijn voor seksueel misbruik van minderjarigen is in 2012 al opgetrokken van 10 naar 15 jaar vanaf het moment dat het (jongste) slachtoffer meerderjarig wordt. Maar sp.a-voorzitter John Crombez wil dat kindermisbruik altijd strafbaar blijft, en krijgt daarbij de steun van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. Nieuw is het voorstel niet: sp.a diende het tijdens de vorige legislatuur al eens in, maar toen was N-VA nog tegen, net als CD&V. Zij vonden dat slachtoffers tegen zichzelf beschermd moesten worden. De kans dat er na zo'n lange periode nog iets bewezen kan worden, is doorgaans klein.

Maar intussen zijn de geesten gerijpt. Ook CD&V zegt nu - bij monde van ontslagnemend justitieminister Koen Geens -bereid te zijn een wetswijziging te steunen die de verjaringstermijn verlengt of afschaft. Geens waarschuwt wel dat zo'n schrapping niet betekent dat elke zaak ook effectief behandeld kan worden. "Een proces moet namelijk altijd gevoerd worden binnen een 'redelijke termijn', en die termijn wordt bekeken in het licht van de feiten."

Ook Open Vld, Vlaams Belang en Groen scharen zich achter het principe, al benadrukt die laatste partij dat de maatregel deel moet uitmaken van een totaalpakket dat bijvoorbeeld ook de drempel om een aangifte te doen verlaagt. Vlaams Belang diende in 2011 zelf al een dergelijk wetsvoorstel in, om de verjaringstermijn op te trekken naar 50 jaar, omdat de afschaffing juridisch moeilijk was. “Maar als men daar nu een oplossing voor gevonden heeft, dan zijn wij uiteraard bereid om dit te blijven steunen”, aldus Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. Ook PVDA is bereid om de termijn minstens te verstrengen, maar zelfs zonder hen is er al een ruime meerderheid voor. Nu er nog geen federale regering is, en niemand dus gebonden is aan afspraken binnen de coalitie, kan het parlement in principe snel werk maken van een afschaffing van de termijn.Alle artikels uit de krant

28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Zware misdaden zouden volgens ons rechtvaardigheidsgevoel nooit mogen verjaren, maar zou dat wel een goede verandering zijn? Laten we Kristine Kloeck, directeur van Child Focus aan het woord. Zij spreekt met verstand en ervaring, en vooral met een hart voor de slachtoffers en hun familie, niet om electoraal te scoren, zoals N-VA: "We moeten alles doen op het moment van de feiten zelf of kort daarna.” Zoek op: Mogen pedofiele misdrijven pas na dertig jaar verjaren?

 • Jan Van de Velde

  Verjaring van de strafvordering werd door de democratisch verkozen wetgever ingevoerd om verschillende maatschappelijk en praktisch verantwoorde redenen. Eén van die redenen bestaat er in dat het na verloop van zekere tijd veel moeilijker of zelfs onmogelijk is om de schuld van een verdachte vast te stellen. Dit is zeker het geval als er maar twee betrokkenen zijn waarbij het woord van de een tegenover dat van de ander staat.

 • Jan Van de Velde

  Hoe gek zijn onze politici? Geens wil de verjaring laten vallen en de VLD wil bij de regeringsbesprekingen voorstellen de leeftijd waarop kinderen met het bedrijven van seks mogen instemmen, terugbrengen van 16 op 14 jaar. Die instemming zal dan waarschijnlijk moeten vastgesteld worden door een notaris en voor getuigen om te voorkomen dat er later problemen opduiken?

 • Nancy FOURNEAU

  tja..... daar spreken ze al 20 jaar van.....

 • wim CLAES

  dit zou voor alle misdaden mogen, voor wanbedrijven 10 jaar, overtredingen 3 jaar. als justitie dat aankan natuurlijk. want efficiëntie ... veiligheidsgevoel...vervolging...bestraffing... wat een rare woorden.maar een klacht ingediend voor feiten gebeurd 10 jaar geleden in Afrika 6400 km van hier, das prioritair, daar gaan we ons moeien, maar als een bisschop aan onze kinderen zit, moet je je er maar bij neerleggen.das wel erg veel moeite.