Exclusief voor abonnees

Jongeren mogen even spoorlopen (in virtual reality)

De leerlingen van het GTI konden donderdag ervaren wat de gevaren zijn van spoorlopen. In virtual reality werden ze de stuipen op het lijf gejaagd met een bijzonder realistisch ogend filmpje.

Zo'n 300 leerlingen tussen de 12 en 14 jaar van het GTI kregen donderdag les over spoorveiligheid. Na de theorie was er ook de praktijk. Via het vibrerend podium van 'The Floor' konden jongeren een realistische VR-ervaring rond spoorlopen beleven. De deelnemers zien in een film in 360 graden vanuit het oogpunt van Theo, een jongen die de verkeersregels niet naleeft, met alle gevolgen vandien. De VR-bril, het geluid en de trillingen van het podium zorgen voor een levensechte ervaring die jongeren bewust moet maken van de gevaren van spoorlopen.

"Het was echt wel angstaanjagend", getuigt Kamiel Van Raemdonck (12). "Ik respecteer sowieso altijd de regels en ben nog nooit over een spoorwegovergang gefietst waarvan de slagbomen sluiten. En dat zal zeker niet gebeuren na het zien van dit filmpje", huivert hij nog na.

"Dit filmpje is gebaseerd op een waar verhaal maar uiteraard wordt het dramatisch einde ervan niet getoond", zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. "We hopen echter wel dat we door deze virtuele ervaring jongeren nog meer bewust kunnen maken van de gevaren."

(PKM)

De leerlingen schrikken bij het zien van de aanstormende trein, gelukkig kan dit exemplaar hen niet fysiek raken.
Kristof Pieters De leerlingen schrikken bij het zien van de aanstormende trein, gelukkig kan dit exemplaar hen niet fysiek raken.


Alle artikels uit de krant