Jonge Afghaan (18) en vriendin vermoord door rivaal: liefdesdrama in studentenkot

Het gerechtelijk labo en speurders onderzochten gisteren de hele dag het pand en de omgeving.
Alexander Haezebrouck Het gerechtelijk labo en speurders onderzochten gisteren de hele dag het pand en de omgeving.
Een 20-jarige man die afkomstig is uit uit Iran heeft zijn liefdesrivaal en zijn vriendin met een mes gedood in een Kortrijks studentenkot. De vermoedelijke dader werd opgepakt toen hij zich met snij- en steekwonden aanbood op de spoeddienst van het ziekenhuis.

Om een uur of 7 komen de twee poetsvrouwen die wekelijks de gemeenschappelijke ruimtes schoonmaken aan in het Vlaskot, een studentenhuis met 35 studio's. Zij ontdekken het lichaam van een bewoner bij de lift. De poetsdame denkt even dat de bloedende jongen bewusteloos is en belt de hulpdiensten. Als die hulp aankomt, blijkt de Afghaanse bewoner Nessar J. (18) al te zijn overleden.

De hulpdiensten gaan naar de studio van Nasser op de derde verdieping. Er lopen bloedsporen door de gang. In de kamer van Nessar ligt een dood meisje. Het gaat om het 19-jarig meisje Youlia S., die afkomstig is uit Rusland en in Kuurne woont. De jonge vrouw kreeg meer dan twintig messteken en stierf, net als Nessar, aan haar verwondingen.

Gefilmd

De politie ondervraagt buren en vraagt de camerabeelden op die in het studentencomplex hangen. "Er staat een camera op de ingang gericht, die filmt wie binnen- en buitenloopt", zegt pandbeheerder Frederiek Thiers. "We hebben die opgehangen om in de gaten te houden of mensen geen vuilnis neerzetten op plaatsen waar dat niet mag. Nooit gedacht de beelden voor zoiets als dit nodig te hebben." Ook camerabeelden uit de keuken in het pand zijn overgemaakt aan het gerecht. "Hopelijk maken de opnames snel duidelijk wat er gebeurd is", zegt Thiers. Hij heeft de beelden zelf niet gezien. "We kunnen ze alleen live bekijken, daarna worden ze door een extern bedrijf gecodeerd en opgeslagen."

De meeste studenten hebben weinig gemerkt van de zware steekpartij die zich in hun studentenhuis afspeelde. "Ik hoorde rond middernacht een schreeuw, maar ik sloeg er geen acht op", zegt een jongeman die op de eerste verdieping bij z'n vriendin logeerde. "Pas toen het hier 's morgens krioelde van de politie, heb ik me wel afgevraagd of dat geroep iets met de moorden te maken had." Hoe de dader binnen kon raken is nog niet duidelijk. "Je hebt een sleutel nodig voor de poort. Misschien is hij binnengelaten? Of heeft hij ingebroken?" Het is Thiers een raadsel. In studentenkringen wordt gezegd dat er wel vaker volwassen mannen opduiken in het pand, die er niets te zoeken hebben. Maar daar weet de beheerder niets van: "Als dat zo is, zou ik hopen dat studenten het zouden melden. Het kan wel zijn dat bewoners oudere vrienden hebben. Dat is niet verboden. We hebben wel al eens opgetreden omdat bepaalde bezoekers te lang bleven. Dat gaf overlast."

Zelf naar spoed

Een getuige meldt de politie dat hij om drie uur 's nachts een bloedende man zag weglopen uit de poort van het studentenpand aan de Oude Vestingstraat. Hij duikt even later op bij de spoeddienst van het AZ Groeninge in Kortrijk. De man heeft verschillende snij- en steekwonden die hij wil laten verzorgen. De politie spoort hem daar 's ochtends op. Het gerecht wil 'in het belang van het onderzoek' niet zeggen of de bloedende man uit en ziekenhuis de dader is van de dubbele moord in het studentenkot, maar het lijkt er sterk op dat hij de man is die 's nachts wegvluchtte uit de Oude Vestingstraat. De dader zou Nessar J. en zijn vriendin uit rivaliteit hebben gedood.

Toen hij pas introk, volgde Nessar een inburgeringscursus in Kortrijk. Dat is intussen anderhalf jaar geleden. Hij kreeg financiële begeleiding van het OCMW, dat ook zijn studievoortgang in de gaten hield. "We hebben nooit problemen gehad met die jongen. Niemand klaagde over hem", zegt Thiers. "Hij had zijn inburgeringscursus afgerond en wilde verder gaan studeren." (AHK/LPS/SRB)Alle artikels uit de krant