Jonas (23) doodgestoken op oprit door oud-klasgenoot: "Ze hebben hier nog samen gespeeld toen ze kind waren"

Jonas Vlayen
rv/Belga Jonas Vlayen
Een 23-jarige jongeman is gisterenochtend doodgestoken op de oprit van zijn huis in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant). De dader, een oud-schoolgenoot van slachtoffer Jonas Vlayen, werd door de vader en een buurman overmeesterd. Zijn motief is onduidelijk.

Om 5 uur 's ochtends vertrok Jonas naar zijn werk, het Toyota Parts Center in Diest. Op de oprit van zijn huis stond een man hem op te wachten. In geen tijd stak hij de twintiger twee keer met een mes. Jonas' ouders renden naar buiten en vonden hun zoon bloedend op de grond. Buren werden gewekt doordat mama Hilde om hulp schreeuwde. Buurman Johan Criel rende naar buiten en onderschepte de vluchtende dader samen met een overbuur. "Hij stribbelde tegen, maar we kregen hem toch tegen de grond. Omdat de buurman kan reanimeren, ging hij naar Jonas. De papa kwam bij mij. We zaten op onze knieën op de rug van de dader. Jonas' vader schreeuwde: 'Wie ben je? Waarom heb je dit gedaan?' De dader antwoordde niet."

Brave jongen

Volgens Jonas' oom Alain herkende mama Hilde de messentrekker meteen: "Hij ging samen met Jonas naar de basisschool. 'Die is hier als kind zelfs nog komen spelen', zei ze nog. Hij woont maar enkele straten verderop. Ongelofelijk." Volgens onze informatie gaat het om M.K. (23), die ook in Zoutleeuw woont. De wagen van de dader - een blauwe Passat - stond vlak voor de oprit geparkeerd.

Familie en vrienden van het slachtoffer begrijpen niet waarom M.K. Jonas neerstak. "Onze Jonas zou niemand kwaad doen. Hij had al drie jaar een vaste relatie, was een brave jongen. Hij vertrok elke ochtend met plezier naar z'n werk", zegt zijn oom Alain.

Het parket van Leuven kon gisteren evenmin duidelijkheid scheppen over het motief. "We hopen dat de verhoren van de verdachte en kennissen meer duidelijkheid brengen", zegt een parketwoordvoerster. Het Openbaar Ministerie vorderde een onderzoeksrechter voor moord. Vandaag wordt M.K. voorgeleid en beslist de onderzoeksrechter of hij in de cel moet blijven. (VDT/KBG/SRB)

Slachtoffer Jonas Vlayen (23) vertrok net in alle vroegte naar zijn werk.
RV Slachtoffer Jonas Vlayen (23) vertrok net in alle vroegte naar zijn werk.


Alle artikels uit de krant

48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Davy Donders

  Hey maat, Zo onrechtvaardig is dit!!! Ik vind geen woorden om mijn verdriet uit te spreken. Heel veel sterkte voor iedereen bij wie Jonas warme herinneringen oproept! Rust zacht maat!!!!

 • Elisa deJong

  Marc Lehaen. Precies!! Dat dacht ik ook al, overduidelijk dat hij in de gevangenis moet blijven.. En iemand die in staat is tot deze feiten, kan veel meer.

 • Sven Smets

  Heel heel veel sterkte aan de ouders,vriendin,familie en vrienden,we hebben een half jaar geleden hetzelfde mee gemaakt in onze naaste familie en leven dus extra met jullie mee.Het is te hopen dat de dader streng bestraft zal worden,maar helaas lees ik en zie ik de laatste tijd niet veel hoopgevende berichten van onze justitie in de media.Het is te hopen dat de bevolking in ons land meer en meer wakker wordt en desnoods op straat komt voor meer veiligheid en rechtvaardigheid te eisen.

 • fernanda winnen

  Heel veel sterkte aan de familie, maar ook aan de familie van de dader, want dat moet ook verschrikkelijk zijn, niemand brengt zijn kind groot voor zoiets te doen. Winnen Fernanda

 • frieda schaut

  ik wens de ouders en zijn vriendin veel steun toe na het tragische gebeuren,niemand verdient het om zo aan zijn einde te komen, sterkte in deze moeilijke dagen!!!