Exclusief voor abonnees

Joke Schauvliege (CD&V) na de crash en het ontslag: “Stem niet op mij uit compassie”

Ja, Joke Schauvliege kan intussen alweer lachen, na de veelbesproken tranen op de persconferentie (foto onder). "Ik heb het omgezet in positieve energie."
Jan De Meuleneir/Photonews Ja, Joke Schauvliege kan intussen alweer lachen, na de veelbesproken tranen op de persconferentie (foto onder). "Ik heb het omgezet in positieve energie."
Eerst was er de leugen. Dan de crash en het ontslag. Vervolgens het verdriet en de boosheid. "Ik ben door een rouwproces gegaan", zegt Joke Schauvliege. "Wat er is gebeurd, heeft er diep ingehakt. Ik ben 49. Ik heb serieus getwijfeld of ik niet iets helemaal anders moest gaan doen." Niet dus. Op 26 mei trekt Schauvliege gewoon weer de Oost-Vlaamse CD&V-lijst. "Laat mensen op mij stemmen om wie ik ben en wat ik doe. Niet uit compassie."

Niet eens vier weken geleden is het dat Joke Schauvliege ontslag nam als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Voor een publiek van boeren had ze de klimaatspijbelaars afgedaan als een complot, op gezag van de Staatsveiligheid nog wel. Dat bleek zo niet een hele leugen, dan toch hooguit een halve waarheid. Tranen met tuiten begeleidden haar exit van het politieke toneel. Fin de carrière, dachten sommigen. Maar dan kennen ze Schauvliege niet. Veerkrachtiger dan bamboe is ze. "Enorm veel mensen zeggen mij: 'Niet opgeven, Joke. Doorgaan!' Dat doet deugd." En de boerin, ze ploegde voort.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant