Jill Peeters ruilt 'opwarming' voor 'klimaatverstoring'

Weervrouw Jill Peeters.
BELGA Weervrouw Jill Peeters.
Weervrouw Jill Peeters schrapt de woorden 'klimaatverandering' en 'klimaatopwarming' uit haar weerpraatjes, en spreekt voortaan alleen nog over 'klimaatverstoring'. "Dat toont beter aan hoe urgent het probleem is. 

Een verandering is niet per definitie slecht en zet niet meteen tot actie aan." En met opwarming zijn sommige mensen misschien bovenal blij. Bovendien legt die term te veel de focus op de temperatuur, meent Peeters. "Terwijl de verstoring van de neerslagpatronen een groter probleem is: het is aan droogte en overstromingen dat mensen sterven."

De term 'climate disruption' wordt volgens onze weervrouw al langer gebruikt door buitenlandse wetenschappers. "Ik ben zo vrij geweest deze te vertalen. Waarom? Wat verstoord of kapot is, kan ook weer gemaakt worden. Het woord zorgt daarom hopelijk voor meer actie. Want daar gaat het om." (SPK)



Alle artikels uit de krant

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Vhuyst

  De afgelopen honderd jaar is al enkele keren van doemscenario veranderd. Komende ijstijd, opwarming, ijstijd, opwarming. Dan verandering, nu verstoring. Verandering klopt uiteraard, maar dan wel als natuurlijk verschijnsel. Er zijn twee doelen van de klimaatlobby: 1: melkkoe, 2: afleiding van echte problematieken. Dat is de realiteit.

 • Erwin De Baetselier

  tja als de "opwarming" niet zichtbaar is zoals je het eerst aan de mensen wijs gemaakt hebt moet je natuurlijk over iets anders beginnen praten.

 • Coen Geurts

  Misschien goed dat moeder "aarde" zich stilaan hernieuwt. Als alle leven hier verdwijnt kan er misschien binnen een miljoen jaar opnieuw iets beginnen. We zijn er toch maar een zootje van aan't maken met al onze chemische troep.

 • Eric Vaeske

  Jef lois : het is niet omdat iemand zich niet gedraagt naar zijn of haar opvattingen dat deze opvattingen verkeerd zijn. Dat heet hypocrisie maar dat maakt de boodschap daarom niet minder waar.

 • Ronny Biesen

  Kan nog gemaakt worden? Dacht dat Jill slimmer was. De aarde wisselt het klimaat om de zoveel tijd. Dit is niet de eerste keer dat het klimaat draait of zelfs polen wisselen. Tegenhouden gaat niet. Heeft de mens het versneld? Ja, akkoord maar geld gaat het klimaat niet redden. Ons veranderen wel. Handen af van de oerwouden, industrie aanpassen, enz.. Belastingen? Neen, helpt niet.