Exclusief voor abonnees

Jarne (13) is al zijn hele leven in behandeling wegens zeldzame ziekte:
"Ziekenhuis is mijn tweede thuis"

Wannes Nimmegeers
"Ah, onze grote vedette!" Loopt Jarne Van Dender in de ziekenhuisgangen van het Gentse Kinderziekenhuis, steken artsen en verplegers de hand op. De jongen is 13 jaar en loopt al z'n hele leven binnen en buiten om tegen een chronische ziekte te vechten. "Hier zijn, betekent dat er iets niet in orde is. Maar het is ook mijn tweede thuis." Maak kennis met Jarne, sfeermaker in het nieuwe programma 'Kinderziekenhuis 24/7'.

In de speeltuin van het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis van het UZ Gent trekt Jarne zijn truitje omhoog. Hij wil tonen welke draadjes er allemaal in en uit zijn buik komen. Die van z'n maagsonde en een katheter voor de antibiotica. "Als ze die tijdelijk weghalen, is het grote paniek", legt mama Saskia (42) uit. "Hij ként niet anders. Hij weet dat het zijn levenslijn is." Al toen Jarne nog in de buik zat, wist Saskia dat er iets mis was. Hij groeide niet goed en werd geboren als baby van 1,7 kilogram en 40 cm. Hoe vaker hij at, hoe meer diarree hij kreeg. "Pas met voedsel via een infuus, ging hij er op vooruit. En zodra hij weer vast voedsel kreeg, verslechterde zijn toestand. Daarop volgden de infecties." Nog geen drie maanden na z'n geboorte kregen Jarnes ouders een diagnose: syndromale congenitale diarree, een chronische spijsverteringsziekte. Dat betekent dat Jarne geen voedingsstoffen kan opnemen in zijn bloed en verschillende keren per dag diarree heeft - vijf keer op een goéde dag. Ook z'n dikke kaakjes, kleine gestalte en donzige haar zijn symptomen van de ziekte. Op het moment van de diagnose was Jarne één van de 10 patiënten ter wereld. Zo zeldzaam dat er geen medicatie bestaat. Om de drie weken krijgt Jarne in de dagkliniek antistoffen toegediend - hij noemt die "de goede soldaatjes" - en voedingsstoffen krijgt hij via z'n maagsonde. "Alleen droge boterhammetjes en paprikachips lust ik nog", zegt de jongen fier.

Prikkelbaar

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Clemens van Oudheusden

  Ik heb jarne op kinderziekenhuis 24/7 gevolgd jarne is echt een grappige keren ik heb nogal gelacht met zijn reacties ondangs de ziekte dat hem mee sleept wel chapau jarne als ik jou tegen kom wil ik graag een babbelte slaan

 • Patricia Vanneste

  Ahwel Jarne, je bent een tof en sterke kerel! Proficiat!! Je mama en papa zijn zeker fier op je, dat je zo sterk doorvecht, ik zelf ben ook zo fier op je! Echt waar! Ik stuur je veel knuffels, kusjes enz. Doe zo verder, je bent sterk en lief!!!!!!

 • Eva Vandenbon

  Raf Peeters, durf je dit ook in het gezicht van deze jongen en z'n familie zeggen? Is dat het enige waar jij aan denkt bij het lezen van dit artikel? Laten we hopen dat jij nooit medische hulp nodig hebt. Besteden we dat geld dan ook maar beter aan iemand anders?

 • Marina Van Beersel

  RESPECT

 • raf peeters

  Allemaal geweldig en goed dat ie in een land leeft waar ze miljoenen vijl voor hebben om de zorg te geven ,er zijn landen waar ze duizenden kinderen zouden kunnen helpen met de minst elementaire dingen met deze centen die daar nu sterven aan de meest simpele aandoeningen.