Exclusief voor abonnees

Israël beweegt hemel en aarde voor aandenken spion: reddingsoperatie in Syrië voor een horloge

Eli Cohen alias Kamil Amin Thaabet in zijn rol van Syrische zakenman die uit Argentinië kwam. Met het 'geredde' horloge om de pols.
RV Eli Cohen alias Kamil Amin Thaabet in zijn rol van Syrische zakenman die uit Argentinië kwam. Met het 'geredde' horloge om de pols.
Een polshorloge. Dat was de inzet van een stoutmoedige 'search & recovery' die Israël recent in Syrië ondernam. Het kleinood, dat nu tentoongesteld ligt in het hoofdkwartier van de Mossad, behoorde toe aan 's lands beroemdste spion en was in Syrië achtergebleven toen die daar in 1965 terechtgesteld werd.

Voor vijfhonderd euro heb je er eentje op eBay - de in Zwitserland vervaardigde 'Eterna-Matic Centenaire 61'. Maar één exemplaar was het waard om het Syrische oorlogsgewoel te trotseren, wat de meeste naties zelfs voor hun kinderen niet doen. "Mijn felicitaties aan de Mossad", zo sprak Israëlisch premier Benjamin Netanyahu toen het opgepoetste horloge aan de pers werd getoond. "Door hun vastberadenheid en moed is een herinnering aan een strijder die zoveel heeft bijgedragen aan de veiligheid van de natie terug in Israël."

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant