Professor Koen Debackere: "Tijdens corona hebben we veel flexibiliteit getoond. Laat ons dat nu volhouden."
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Koen Debackere: "Tijdens corona hebben we veel flexibiliteit getoond. Laat ons dat nu volhouden." © Jan De Meuleneir/Photo News

INTERVIEW. Professor Koen Debackere geeft Vlaanderen meer advies voor economisch relance: “Wat het zeker niét moet zijn: meer belastingen”

Willen we welvarender, weerbaarder en wervender worden? Dat kan, zo beloven de experts van de relancecomités aan de Vlaamse overheid, die hen in bange tijden als gids aanstelde. "Dit is een unieke kans", zegt professor Koen Debackere (59), voorzitter van het economische adviescomité.

26 reacties

 • Clast Icono

  1 jaar geleden
  Spijtig genoeg gaat het eindresultaat zich manifesteren als een verdoken taks. Van iedere 1000€ bruto gaat er nu 40% af. Van de resterende 600€ Netto gaat er 20% btw af. Op het vastgoed dat ik verwerf betaal ik btw, notaris en KI. Jaarlijks wat afrekening van belastingen hier en daar. En als ik kom te overlijden betalen mijn kinderen successie rechten. Kortom mijn belastingsdruk is effectief iets meer dan 60%. En dan nog loopt het vierkant.
 • Lucien De Metsler

  2 jaar geleden
  Weer een professor die weet hoe het moet, fietspaden van en naar elke stad, gaat Mr de professor ook werken met de fiets? ik denk het niet, jan met de pet DIE moet uit zijn auto, niet Mijnheer met zijn fijn "kostumeke" en das !!
 • daan aerts

  2 jaar geleden
  Deze man weet niet dat Nva en O.vld in de vlaamse regering zit zekers. Langs de kassa en passeren volgens die 2 graai-partijen , en liefst meer als een maal.
 • louis reinquin

  2 jaar geleden
  Als men ze aanstelt gaat men dan terdege rekening houden met hun conclusies? Ik mag het hopen. Er is hier werk voor de "traditionele " partijen en het Vlaams belang mag gerust mee aan tafel zitten. Een gat van meer dan 50 miljard gaat elke inwoner voelen . Vandaar.
 • Jonny Van den Bruel

  2 jaar geleden
  De meeste partijvoorzitters mogen bij hem in de leer, links en Waals. Weekzaamheidsgraad op 80 pct is belangrijk doel. Wat is die bij de zuiderburen? Ook daar kan men creatief duurzame initiatieven nemen.
 1. PREMIUM

  WHO: "Wereld keert niet snel terug naar 'oude normaal'"

  De wereld zal niet terugkeren naar 'het oude normaal' binnen een afzienbare toekomst. Dat is alvast de mening van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nadat zondag wereldwijd een record van 230.000 nieuwe coronagevallen werd opgetekend. "Het virus blijft publieke vijand nummer één, maar de daden van vele regeringen en personen weerspiegelen dat geenszins", zei de directeur-generaal van de WHO. Volgens hem gaan te veel landen "in de verkeerde richting". Hij vermeldde er wel niet bij over welke landen hij het had. De coronapandemie heeft wereldwijd al aan 569.000 mensen het leven gekost.
 1. PREMIUM

  De Block pakt asielmis­bruik harder aan

  Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) gaat misbruik van de asielprocedure door zogenaamde 'Dubliners' harder aanpakken. Dat zijn asielzoekers die naar ons land gekomen zijn, terwijl ze eigenlijk onder de verantwoordelijkheid vallen van een ander Europees land. Hun aandeel groeide vorig jaar aan tot 43% van al onze asielzoekers. Maar van die 11.882 'Dubliners' is nog geen tiende teruggekeerd naar het bevoegde land. De Block wil ze nu desnoods zelfs opsluiten in gesloten centra om dat terugkeercijfer hoger te krijgen. "Dit misbruik van de asielprocedure zorgt voor een onnodige werklast en legt een te grote druk op ons opvangnetwerk."
 2. PREMIUM

  Foto op achtergela­ten gsm breekt inbreker zuur op

  Een twintiger is veroordeeld tot twee jaar cel voor verschillende inbraken en diefstallen. Hij verloor bij één van die pogingen zijn gsm, wat hem uiteindelijk de das om zou doen. In de nacht van 7 op 8 maart wilde de man een woning in Zaventem binnendringen. Hij slaagde erin een rolluik te forceren en het raam in te slaan. Maar door het lawaai dat hij gemaakt had, wekte hij de bewoner. Tijdens z'n vlucht viel zijn gsm uit zijn zak. De gealarmeerde politie vond een foto van de dader op de gsm en stuurde deze meteen door naar alle patrouilles. Met succes, want even later kruiste één van die patrouilles een verdachte man die wel erg leek op de man op de foto. Die probeerde nog te vluchten, maar dat kon niet baten. In zijn rugzak troffen de agenten gsm's, juwelen en laptops aan. Deze konden gelinkt worden aan twee andere inbraken en enkele diefstallen in de Brusselse metro. (WHW)