Epidemioloog Pierre Van Damme.
Volledig scherm
PREMIUM
Epidemioloog Pierre Van Damme. © BELGA

INTERVIEW. Epidemioloog Pierre Van Damme houdt zijn hart vast in week van de waarheid: “Als ik zie hoe los sommigen zich gedragen...”

“Eén besmette persoon kan op één feestje opnieuw een pak mensen besmetten, en voor je het weet is er een lokale uitbraak.” Op sommige plekken in ons land lijkt het alsof Covid-19 officieel dood is verklaard maar niks is minder waar, zo waarschuwt epidemioloog Pierre Van Damme. Moeten we dan het Chinese voorbeeld volgen en bepaalde regio’s in lockdown plaatsen bij een uitbraak, of is het virus ondertussen minder sterk geworden? Wij legden de specialist onze vragen voor over wat hij zelf “de week van de waarheid” noemt.

80 reacties

 • Sven Stolk

  1 jaar geleden
  Een sociaal leven kan om deze crisis als je de veiligheidsregels volgt. Dan kan je elkaar perfect ontmoeten ja anders als vroeger. Afstand geen hand of knuffel maar je kan perfect praten en lachen met elkaar als je veiligheid toepast. Even anders maar het kan. Na lange periode ontmoete ik men oom van boven de 70 jaar vandaag op 2 meter afstand en het was warmgevoelig je elkaar zag. Ik wil hem niet ziek maken en respecteer ervoor de regels. Het kan. Wat een fantastische dag vandaag ik men Oom zag
 • Alexander Permentier

  1 jaar geleden
  Als ik moet melden wat ik heb gezien op terassen in cafe's en restaurants dan blijkt Belgie genezen van het covid-19, alles is terug als vroeger gezellig dicht bij elkaar aan tafeltjes van max. 1m.x1m dus dat is dan de Belgische 1,5meter social distance, en enkele gekken zoals draagt een mondmasker zoals ik, en wordt bekeken door die terras zitters als allee man waarom draag je dat, u handen wassen is voldoende onnozelaar , waarvoor is dat goed Mvr. De Block heeft dit gezegd op dag 1 op TV.
 • Argus Vercauteren

  1 jaar geleden
  Afstand houden en regelmatig de handen wassen zijn doeltreffender dan een mondmasker. Sommigen dragen een mondmasker dat nauwelijks aansluit en/of ze zitten eraan te prutsen (zonder de handen te hebben gewassen!) tijdens het winkelen. Het zorgt voor een vals veiligheidsgevoel en het veroorzaakt nonchalant gedrag bij sommige dragers van mondmaskers. En dan zijn ze verrast dat ze argwanend bekeken worden.
 • Pol Van Gils

  1 jaar geleden
  Het is weer van dat, "wacht maar binnen 2 weken". Ja ik zit nog steeds te wachten dit zeggen ze al maanden. 10.000 zotten in Brussel dat kan geen kwaad maar wij hebben het weer gedaan als we rustig een terrasje gaan doen.
 • oswald billiet

  1 jaar geleden
  En ik houd mijn hart vast wanneer één kind op jeugdkamp de symptomen zou vertonen en dat daardoor het hele kamp moet worden opgedoekt. Ze drijven het toch te ver. Een jeugdkamp moeten opdoeken is een kleine catastrofe, zowel voor de moraal alsook voor de gedane kosten. Virologen zoals Vandamme of De Gucht krijgen nu wel autocratische trekjes en gaan overdrijven waar het niet moet.
 1. PREMIUM

  Premier schiet 'dubbele ministers' van Jambon meteen af

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) lanceerde afgelopen weekend een opvallend voorstel voor de federale regeringsonderhandelingen. Hij wou in de volgende federale regering een reeks ministerportefeuilles verdelen tussen een Nederlands- en een Franstalige minister. De Vlaamse minister van Werk in de federale regering zou dan nauw samenwerken met zijn collega van Werk in de Waalse regering, aldus Jambon. Volgens Jambon moeten naast arbeidsmarkt onder meer ook de bevoegdheden gezondheidsbeleid "op één hand komen". "Je kan dat al voorbereiden door ze te splitsen binnen de federale regering. We moeten naar een ander model gaan." Net als de PS reageerde premier Sophie Wilmès (MR) meteen afwijzend op het voorstel. "Als minister op het federaal niveau moet je het hele land verdedigen. Het maakt niet uit van je welke zijde van de taalgrens je komt."
 2. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.