Exclusief voor abonnees

Horeca Vlaanderen wil fiscale vrijstelling fooien

Horeca Vlaanderen vraagt de volgende regering om fooien sociaal en fiscaal vrij te stellen. "Krijgt een ober nu 2 euro, dan blijft daar maar de helft meer van over", zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. "Als het al zoveel is. Terwijl een fooi toch net dat vrijwillige extraatje is dat de klant aan de bediening wil geven. Wat veel mensen niet weten, is dat bij fooien die met de kaart betaald worden - 8 procent van het totaal - er een aanzienlijk deel wordt afgetrokken voor bedrijfsvoorheffing en RSZ en er zelfs ook nog een stukje patronale bijdrage is voor de werkgever." Veel zaken worstelen met de vraag wat ze precies moeten aanvangen met fooien die met de kaart betaald worden. "Daarom lijkt het ons simpeler om de fooi sociaal en fiscaal vrij te stellen. Op die manier gaan de centen die klanten willen geven aan obers die bij 35 graden werken, ook echt naar die mensen."



Alle artikels uit de krant