Horeca blijft achter met put van minstens 800 miljoen euro

Wannes Nimmegeers
Minstens drie weken de deuren sluiten, zoals de overheid oplegt aan de horecazaken? De financiële gevolgen daarvan zijn immens: 800 miljoen euro aan gederfde inkomsten. De steunmaatregelen zullen het gat in de begroting doen toenemen, maar dat moet dan maar - en het mag van Europa.

Drie weken de deuren sluiten is een ramp voor de talloze cafés, restaurants en discotheken. Volgens een eerste voorzichtige raming van de horecafederatie lopen de uitbaters zowat 800 miljoen euro aan inkomsten mis. De cafés zijn goed voor een omzet van 1,7 miljard euro per jaar, restaurants zitten op net geen 9 miljard euro. De winstmarges bij veel zaken is flinterdun: elke euro die verloren gaat, komt hard aan.

Ook de brouwerijen krijgen klappen, door het sluiten van cafés en het afgelasten van tal van evenementen. Om een inschatting te geven: de initiële uitbraak in China kostte marktleider AB InBev in de eerste twee maanden van dit jaar al 257,6 miljoen euro omzet. In februari rekende de brouwer op zo'n 10% terugval van de winst in het eerste kwartaal - maar dat was enkel met de gevolgen in China ingecalculeerd.

Noodfonds

Het 'goede' nieuws is dat de Vlaamse regering snel over de brug komt. Voor de horecazaken die helemaal moeten sluiten, is een bedrag van 4.000 euro voorzien en wie in het weekend dicht moet, krijgt 2.000 euro. Duren de sluitingsmaatregelen langer dan voorzien, dan komt er een extra vergoeding van 160 euro per dag. Dat alles zou de Vlaamse regering al snel 100 miljoen euro kunnen kosten, boven op de 100 miljoen die uitgetrokken wordt voor crisiswaarborgen en andere randmaatregelen.

De horecafederatie noemt de plannen "een stap in de goede richting" en ook zelfstandigenorganisatie Unizo is tevreden. Maar men hoopt tegelijk op meer. "Huurlasten, leningen en andere kosten blijven al die tijd doorlopen. Die drie weken zullen ons lang achtervolgen", zegt topman Danny Van Assche. Hij pleit voor een soort noodfonds, dat tevens de toeristische en de evenementensector steunt. En ook de regionale en lokale besturen moeten een geste doen, vindt de sector. "We denken aan het laten vallen van de terrastaks en de toeristentaks", zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Hij hoopt ook op een btw-verlaging, maar dat is federale materie. Federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) liet weten dat ondernemers in de horeca één kwartaal vrijgesteld worden van sociale bijdragen. Na het weekend zouden andere concrete federale maatregelen bekend worden. Verder wil de sector samenzitten met de banken.

Alle remmen los

Al die steunmaatregelen betekenen wel een stevige hap uit het overheidsbudget, en er was al een tekort van 13,5 miljard euro volgens het Monitoringcomité. Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, vindt toch dat nu "alle remmen los" moeten. "Als we nu niet alle middelen inzetten, wordt de begrotingsproblematiek uiteindelijk nog groter." De Leus verwacht dat de EU zich soepel zal opstellen over de begrotingsregels, wat al min of meer bevestigd werd door de Europese Commissie. (DM)Alle artikels uit de krant

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Tja, financiele verliezen worden snel berekend voor de horeca en bedrijven. Het leed en financieel verlies voor de gewone werkende burger is iedereen worst. Heb maar een paar sterfgevallen of corona zieken in je familie. De kost loopt op. Maar dat is toch worst, wij zijn gepeupel, nietwaar politici??

 • Norma Bastiaens

  Hoe komt het dat in de steden en dorpen de horeca dicht moeten, ook de kledingwinkels in het weekend en dat de shopping centrums wel mogen open blijven, daar komt toch ook veel volk in een gesloten ruimten. Zelf Planckendael moest dicht en dat is in de buitenlucht. Ik begrijp er niets meer van.

 • Jules Vermeers

  Dacht dat die allemaal met grote verliezen werkten en hun beroep een roeping was. Misschien gaan de mensen nu beseffen dat al dat nutteloos geld verspillen niet hoeft dat men daar best zonder kan, dat kan inderdaad een probleem worden voor die roepers. Koffie drinken, of wat anders en lekker eten kan je best goedkoop en heel gezellig thuis.

 • Gino Denil

  Ergens in een artikel kwam iemand met meerdere horecazaken klagen dat hij een miljoen omzet verloor bij een maand sluiting. Dat hij dan dus 11 miljoen omzet maakte in die andere maanden daar zweeg hij natuurlijk over.

 • anna vandenberg

  Als ze verlies maken zijn het altijd grote bedragen en als alles goed gaat klagen dat ze te weinig inkomen hebben. Het volgende jaar op luxe wat besparen dat moeten loontrekkende ook doen als ze hun werk verliezen door slecht beleid van de directie of eigenaars.