Hooligans begraven strijdbijl in Mars tegen Marrakesh

Vijf dagen na de aanslagen van 22 maart 2016 trokken hooligans van verschillende voetbalclubs naar de herdenkingsplek aan de Brusselse Beurs. Het zorgde voor een zeer gespannen sfeer. (archieffoto)
BELGA Vijf dagen na de aanslagen van 22 maart 2016 trokken hooligans van verschillende voetbalclubs naar de herdenkingsplek aan de Brusselse Beurs. Het zorgde voor een zeer gespannen sfeer. (archieffoto)
De harde supporterskernen van verschillende eersteklassers willen zondag aansluiten bij de Mars tegen Marrakesh. "Wij zijn rechts en tegen het pact, maar zeker geen racisten", benadrukken de gevreesde hooligans, die vreedzaam willen protesteren tegen het huidige immigratiebeleid. De Brusselse politie "houdt rekening" met hun mogelijke aanwezigheid.

De hooligans van onder meer Anderlecht, Antwerp en Brugge begraven de strijdbijl om samen "een signaal" te geven aan de politiek, zo blijkt uit boodschappen in private Facebookgroepen. Daarin worden tussen zowat alle grote supporterskernen afspraken gemaakt om zich zondag massaal aan te sluiten bij de Mars tegen Marrakesh in Brussel, een initiatief van rechtse jongerenverenigingen. "We willen vreedzaam protesteren tegen het immigratiebeleid, net zoals we na de aanslagen van 22 maart naar de Beurs in Brussel trokken voor een herdenking", klinkt het. "Wij sluiten ons aan bij het rechtse gedachtegoed, maar zullen ons distantiëren van alles wat extreemrechts is. Wij zijn geen racisten. Wie denkt 'bruine apen buiten' te moeten roepen, hoort niet bij ons, maar bij het Vlaams Belang thuis. Binnen onze groepen zijn er ook leden van niet-Europese origine en ook zij zijn het niet eens met de huidige politieke keuzes."

Een groot deel van de voetbalsupporters zal net als heel wat andere deelnemers aan de protestmars met de trein naar Brussel reizen. De politie probeert in kaart te brengen waar de rechtse betogers (en dus ook de hooligans) zullen verzamelen. Intussen is er ook een oproep voor een linkse tegenbetoging. "We houden rekening met alle info die nog binnenloopt", zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. (KSN)Alle artikels uit de krant