Exclusief voor abonnees

Hoezo, 'hij kan het niet'? Hij kan het dus wél

VIJF JAAR KONING FILIP: RIMPELLOOS, MAAR JAN SEGERS WAARSCHUWT VOOR HET ZESDE

BELGA

"Hij kan het niet." Dodelijk klonk in 1991 het oordeel van hofmaarschalk Herman Liebaers over kroonprins Filip, op dat moment een 30-jarige vrijgezel, wereldvreemd en contactgestoord. Ongeschikt voor troon en kroon, verzuchtte Liebaers in een gesprek met Yves Desmet. En toch is Filip koning geworden, zij het - gelukkig maar - twintig jaar later dan gepland. Na het pensioen van Albert. Vanzelf. Want zo gaat dat in een monarchie: om de job te krijgen, hoef je aan geen enkele vereiste te voldoen. De erkende zoon van je vader zijn volstaat. Verstandelijk brio, emotionele intelligentie, charisma dat paleizen vult: ze zijn geen voorwaarde en geen must, hooguit mooi meegenomen. Filip, intussen een 58-jarige echtgenoot en vader van vier, moet het zonder doen. Maar dat is geen bezwaar gebleken. Na vijf jaar op de troon is het tijd voor de wedervraag: hoezo, 'hij kan het niet'? Want de conclusie, zelfs bij de grootste sceptici, luidt: hij kan het dus wél. Sinds 1991 is Filip geëvolueerd, zoals elk van ons sindsdien. Gerijpt, in zijn geval, zoals de betere wijn uit een stug jaar: traag maar zeker. In 2018, vijf rimpelloze jaren na zijn troonsbestijging, erkennen ook republikeinen dat het veel erger had gekund. Nee, Filip van België is geen verkeerde koning.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Cuypers

  Amai , die kan iet zeg !!

 • DIRK VAN DESSEL

  Wat zou hij dan "wel kunnen" ??????

 • Marcel Wouters

  Jacques Van de Velde, hij heeft nooit met een F16 gevlogen, ook niet met een Mirage die er destijds ook nog was. Enkel als passagier meegevlogen. Met een helicopter heeft hij wel gevlogen. Dus bewonder hem niet voor dingen die hij niet gedaan heeft.

 • Jan De Vos

  Als Vlamingen tevreden zijn dat zij een tweede rangsrol in Belgie spelen, en dat Nederlands alleen maar gedoogd wordt en niet verplicht wordt om te leren in Franstalig Belgie en als Vlamigen akkoord zijn dat Belgie als FRANSTALIG land gepromoot wordt dan moeten ze KONING steunen. Maar als je een beetje zelfrespect hebt, dan kan je Koning NIET meer verdigen, ook omdat Franse taal geen belangrijke taal meer is in Europa en de wereld, ga maar eens op vakantie als je alleen maar Frans kent.

 • jos indigne

  Filip doet het veel beter dan Albert destijds