Exclusief voor abonnees

Hoeveel de Belg gemiddeld denkt nodig te hebben na zijn pensioen, en hoe vroeg je daarvoor moet beginnen sparen

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Meer dan de helft van de Belgen denken dat ze geen wettelijk pensioen zullen krijgen van de overheid. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging. Amper 6% denkt dat dat pensioen zal volstaan om z'n levensstandaard aan te houden.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Geniet van dit uniek aanbod

Aanbieding loopt nog
00dagen05uren04minuten57seconden
 • Lees nu 4 8 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode


Alle artikels uit de krant

53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Enkel een ambtenaar ontvangt pensioen om de levensstandaard te handhaven. Een werknemer met gemiddeld loon moet zoveel sparen om een pensioen van 1.800 EUR (per mnd rusthuis kost) te behalen dat het verwerven van een eigen woning bijna onmogelijk is. Een zelfstandige krijgt maar een minimum pensioentje van 1.200 EUR waardoor die een niet in waarde verminderende appel voor de dorst moet opbouwen, maw ook geen eigen woning, tenzij de grootverdieners.

 • Lennert Van Betten

  Oei, wij moeten nu meebetalen aan de pensioenen van de babyboomers én geld opzij zetten voor ons eigen pensioen én een huis proberen te kopen terwijl de lonen zowat 20% achtergebleven zijn op de vastgoedprijzen? Hoe doen we dat juist?

 • Marc Breugelmans

  We zijn allemaal bedorven door de weelde die we hebben gehad.Het is nu het era van terug betalen,mijn ouders hebben in een gouden tijd geleefd.(jaren 50 tot 90).Ik vertoef veel in Nederland en die mensen moeten het met veel minder doen die moeten zelfs gaan lenen om op reis te gaan.Gewone arbeider daar heeft geen eigen huis.Daarom dat je daar zoveel kleine huisjes en wijken ziet.

 • Christel Smet

  @Dany Buisse, waar haal je het? Een kleine auto dat heb ik en dan heb ik jaren geen auto gehad. En degene die hier spreekt over 2800 euro pensioen ik wil er direct voor tekenen maar dat zal wel voor een koppel zijn, een alleenstaande mag het doen met 1400 € zeker terwijl de vaste kosten hetzelfde zijn. Geef die mensen en mindervaliden ook minstens 1800 euro en degene die hier binnen struiken niets tot ze 25 jaar hebben gewerkt en afgedragen en dan een min pensioen.

 • Jeaninne Bonduwe

  Blijkbaar hebben die 50% ontevredene nog veel te veel, want er is er geen ene die reageert en op straat komt. Ze zijn druk bezig met hun Ifoon ???