Hoe ziek zijn onze kerncentrales? "Je kan carrosserie niet blijven oplappen. Als het op is, is het op"

BELGA
Blijft u in het duister zitten deze winter? Dat hangt grotendeels af van onze zeven kerncentrales, waarvan er binnenkort zes buiten dienst zijn. Maar door welke problemen zijn die reactoren niet actief, waar situeren ze zich en hoe ernstig zijn ze? Een stand van zaken.

Waar?

Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3.

Wat?

Vorig jaar werd bij Doel 3 betonaantasting vastgesteld, die zich situeert in een bunker naast het reactorgebouw, in een niet-nucleaire zone. In die bunker zitten noodsystemen 'van het tweede niveau'. Noem het een reserve-veiligheidsmechanisme, dat pas wordt gebruikt als er zich problemen voordoen op het eerste niveau. 

Je hebt 14% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Altijd dat gezever over thoriumcentrales! Een nieuwe centrale bouwen betekend niet dat je meteen op een ander systeem moet overschakelen! Die oude meuk in Doel en Tihange kan niet eeuwig worden opgelapt, bouw daar een nieuw voor! Als ze uitvallen/stilliggen leveren ze ook niks, maar blijkbaar moet het eerst goed mis gaan!

 • Geert Tamsyn

  Gerd Peeters, de laatste jaren werden minstens 14 gascentrales gesloten vanwege overproductie door kerncentrales. Start die terug op en voorzie ze van CO2-filters. Dan heb je voldoende CO2-arme productie van stroom voor een fractie van de prijs van een kerncentrale, binnen een redelijke termijn.

 • Geert Tamsyn

  Gerd Peeters, er zijn de laatste jaren minstens 14 gascentrales gesloten wegens overproductie door de kerncentrales. Het volstaat die terug te activeren, en er zal meer dan stroom genoeg zijn. Voorzie ze bovendien van CO2-filters, en u hebt op korte termijn een CO2 arme elektriciteitsproductie voor de fractie van de prijs van 1 kernreactor, waarvan de bouwtermijn minstens 11 jaar bedraagt.

 • Ronny Ooijen

  Ronny Cuypers, u wil nieuwe kerncentrales? Dat kan. Leg even minimaal 108 miljard euro op tafel voor de bouw van 6 kernreactoren die evenveel elektriciteit leveren als de versleten 7 die al jaren niet meer tegelijk werken. U heeft dat geld niet? Vadertje staat ook niet. En dan voeren we (zoals we al vele jaren doen) nog altijd elektriciteit in.

 • Gerd Peeters

  Geert Tamsyn, welke alternatieven dan wel? Er is juist nog niks in de plaats van de kerncentrales, als die weg zijn hebben we gewoon geen stroom genoeg.