Exclusief voor abonnees

Hoe het nieuwe België ontstond: "De Duitsers zullen straks wel betalen"

HONDERD JAAR WAPENSTILSTAND: DEEL 2

Het volk keert na de oorlog terug naar huis, begeleid door Belgische soldaten. 200.000 woningen zijn beschadigd, 84.000 helemaal vernield. De volkstelling van 1920 zal leren dat we nog slechts met 7,4 miljoen zijn. 650.000 minder Belgen dan statistisch te verwachten viel.
RV Het volk keert na de oorlog terug naar huis, begeleid door Belgische soldaten. 200.000 woningen zijn beschadigd, 84.000 helemaal vernield. De volkstelling van 1920 zal leren dat we nog slechts met 7,4 miljoen zijn. 650.000 minder Belgen dan statistisch te verwachten viel.
Honderd jaar geleden stond het Belgische leger voor Gent. Op 10 november werd die stad bevrijd. De volgende ochtend zwegen de wapens. De Groote Oorlog was voorbij. In de dagen, weken en maanden nadien transformeerde ons land ingrijpend, en dat voelen we tot op vandaag. Algemeen stemrecht, de taalregio's, de index, de 8 urendag, pensioen voor iedereen en de ziekteverzekering. Zelfs hoe stadscentra er nu uitzien, werd toen bepaald. In een driedelige reeks leggen we uit hoe dat nieuwe België tot stand kwam.

Je hebt 3% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mario Bocque

  Of dat dit België er binnen 50 jaar nog zal zijn, daar vrees ik echt voor met de gangbare politiek nu.

 • Nicolas Van Hoecke

  En 100 jaar later leven we nog altijd onder dezelfde wetten en regels.

 • Tess Van reusel

  Het toen ‘nieuwe Belgie’ dat nu uitgezogen en opgevreten word door andere ‘nieuwe Belgen’ ... raar maar ! (Mag ni gezegd worden zeker?) ???

 • Derek Beuckelaers

  Tiens dat principe hebben sommige gewesten behouden.

 • Geert Heylen

  Een onland !!