Exclusief voor abonnees

Hoe het nieuwe België ontstond: “Barok, gotiek, renaissance: alles kon, alles mocht”

100 JAAR WAPENSTILSTAND | DE WEDEROPBOUW (SLOT)

Terwijl op de achtergrond de vernielde Lakenhalle worden heropgebouwd, marcheert een stoet door Ieper. Dat telt op 1 maart 1919 nog welgeteld 125 inwoners.
RV Terwijl op de achtergrond de vernielde Lakenhalle worden heropgebouwd, marcheert een stoet door Ieper. Dat telt op 1 maart 1919 nog welgeteld 125 inwoners.
Honderd jaar geleden stond het Belgische leger voor Gent. Op 10 november werd die stad bevrijd. De volgende ochtend zwegen de wapens. De Groote Oorlog was voorbij. In de dagen, weken en maanden daarna transformeerde ons land ingrijpend, en dat voelen we tot op vandaag. Algemeen stemrecht, de taalregio's, de index, de 8-urendag, pensioen voor iedereen en ziekteverzekering. Zelfs hoe stadscentra er nu uitzien, werd toen bepaald. In deze driedelige reeks leggen we uit hoe dat nieuwe België tot stand kwam.

Je hebt 3% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Pittevils

  Natuurlijk gerd in Nederland is alles beter hè . . . . Alleen al voor het accent wil ik Belg blijven :-)

 • Marc Verschaeren

  Een betere rede om oorlog te voeren is er niet , een noodzaak ! .

 • Gerd Peeters

  Ze hadden België beter niet uitgevonden, een mislukt project, want het is onbestuurbaar. We hadden beter bij Nederland gebleven.

 • Laurent Van De Velde

  Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog zijn verschillende rijken ten onder gegaan (Duitsland, Rusland, Oostenrijk) en andere grootmachten zijn veel verloren (Groot-Brittanië & Frankrijk), dat en enkel dat heeft voor verandering gezorgd want het waren net deze problemen die WO1 mogelijk hebben gemaakt...

 • Jan hertogs

  We waren in 1830 beter bij NL gebleven!