Hoe het nieuwe België ontstond: als iedereen heeft afgezien, mag ook iedereen stemmen

De politieke gevolgen van WO I

De Duitse keizer was twee dagen voor de wapenstilstand al weggevlucht, zijn soldaten doen hetzelfde. Met een witte vlag in de hand verlaten ze ons land - al doen ze dat plunderend en vernielend, net zoals ze vier jaar eerder gekomen waren.
RV De Duitse keizer was twee dagen voor de wapenstilstand al weggevlucht, zijn soldaten doen hetzelfde. Met een witte vlag in de hand verlaten ze ons land - al doen ze dat plunderend en vernielend, net zoals ze vier jaar eerder gekomen waren.
Honderd jaar geleden stond het Belgische leger voor Gent. Op 10 november werd die stad bevrijd. De volgende ochtend zwegen de wapens. De Groote Oorlog was voorbij. In de dagen, weken en maanden nadien transformeerde ons land ingrijpend, en dat voelen we tot op vandaag. Algemeen stemrecht, de taalregio’s, de index, de 8 urendag, pensioen voor iedereen en de ziekteverzekering. Zelfs hoe stadscentra er nu uitzien, werd toen bepaald. In een driedelige reeks leggen we uit hoe dat nieuwe België tot stand kwam.

Je hebt 4% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mohamed Kabbal

  @Jens van den Broeck, gek toch, er wordt over België gesproken en jij komt af met Vlaanderen. Waarom is Vlaanderen dan nooit tot stand gekomen? Ze hadden toch de tijd van voor 1302 nog en toch lukt het niet? Dat wil zeggen dat het niet gaat lukken, zie maar zoals een paar jaar geleden toen ze geen regering kon maken dit kwam ook doordat men wil vervlaamsen.

 • Artuur Lemmens

  Met dank aan het vele vakbondswerk! Zij zorgen er nu nog steeds voor dat de macht niet terug in handen komt van het patronaat.

 • Christiaan Goethals

  @Andres Michiels. In Nederland wordt er beslist en gedaan, buiten onze ziekenzorg en onderwijs is in Nederland alles beter.

 • jef de boeck

  Het oude Belgie bestond nooit , laat staan een nieuw.

 • Andres Michiels

  Jan Hertoghs, Denk je nu echt dat het in Holland zoveel beter is? Vergeet het maar, alleen al hun manier van allemaal dezelfde woonblokken is al een oersaaie boel. Geef mij maar ons België maar dan met 2 faire gewesten en een eerlijke gelijke behandeling van alle burgers.