Exclusief voor abonnees

Hoe het nieuwe België ontstond: als iedereen heeft afgezien, mag ook iedereen stemmen

De politieke gevolgen van WO I

De Duitse keizer was twee dagen voor de wapenstilstand al weggevlucht, zijn soldaten doen hetzelfde. Met een witte vlag in de hand verlaten ze ons land - al doen ze dat plunderend en vernielend, net zoals ze vier jaar eerder gekomen waren.
RV De Duitse keizer was twee dagen voor de wapenstilstand al weggevlucht, zijn soldaten doen hetzelfde. Met een witte vlag in de hand verlaten ze ons land - al doen ze dat plunderend en vernielend, net zoals ze vier jaar eerder gekomen waren.
Honderd jaar geleden stond het Belgische leger voor Gent. Op 10 november werd die stad bevrijd. De volgende ochtend zwegen de wapens. De Groote Oorlog was voorbij. In de dagen, weken en maanden nadien transformeerde ons land ingrijpend, en dat voelen we tot op vandaag. Algemeen stemrecht, de taalregio’s, de index, de 8 urendag, pensioen voor iedereen en de ziekteverzekering. Zelfs hoe stadscentra er nu uitzien, werd toen bepaald. In een driedelige reeks leggen we uit hoe dat nieuwe België tot stand kwam.

Je hebt 4% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.