BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

HLN-onderzoek wijst uit: Wallonië kan niet op eigen benen staan, en zeker niet als België zou splitsen

"Vlaanderen is een grote 'boîte' die goed draait. Wallonië is een winkeltje dat niet zelfbedruipend is." Bart De Wever vatte de situatie nogal kernachtig samen, een week geleden in deze krant. Is het echt zo erg gesteld met Wallonië? Is er geen beterschap op komst? En wat zou het einde van België concreet betekenen voor 'de familie Dubois'? L'état de la Wallonie in cijfers gevat.

325 reacties

 • Jozef Van Mellaert

  1 jaar geleden
  De eigen benen waarop walonië steunt is de PS. De PS predict al decenia de politiek van een solidair België. Dat is de grondslag van het sosialisme " alles moet gratis " ik doe op waar een andere moet voor betalen. Om federaal mee te kunnen regeren kan België niet zonder de PS . Als België financieel zou gesplitst worden, zal men er van verschieten hoe vlug walonië wel op eigen benen kan staan.
 • Marianne Van den Lemmer

  1 jaar geleden
  Het wordt hoog tijd dat Vlaanderen Wallonië leert vissen, in plaats van gebraden kippetjes te sturen ieder jaar.
 • Johan Emmers

  1 jaar geleden
  Deze cijfers bewijzen weer eens dat de uitspraak van BDW dat hij met de PS een nieuwe staatshervorming gaat realiseren pure onzin is! Want dat zou zelfmoord voor Wallonië betekenen. En dat weet BDW heel goed, maar hij liegt vrolijk door! En vele Vlaamse simpelen van geest stemmen nog steeds voor die volksmanipulator!
 • Werner Humblé

  2 jaar geleden
  Maak van Wallonië ook Vlaanderen waar ze ook Nederlands moeten spreken en het is opgelost .
 • Joery Goubert

  2 jaar geleden
  Profiteren van de Vlaming is gemakkelijk Splitsen gewoon want met volgende verkiezingen is het weer het zelfde.
 1. PREMIUM

  Cercle en KVO denken aan Jackers en Hubert

  Cercle Brugge zoekt nog een doelman om als titularis in concurrentie te gaan met de 23-jarige Braziliaan Warleson. Het rekent niet op Goblet, terwijl Miguel Van Damme nog opbouwt na zijn lange inactiviteit. Gesprekken lopen met Guillaume Hubert - vorig seizoen gehuurd van Club - om definitief bij Cercle te tekenen, maar dat valt duur uit. Mogelijk daardoor richt de Vereniging het vizier richting Genk, waar Nordin Jackers (22) weg mag. De voormalige nationale beloftendoelman werd vorig seizoen verhuurd aan Waasland-Beveren. Cercle zal kort op de bal moeten spelen, want ook KV Oostende voert verregaande gesprekken met Jackers én Hubert. De kustploeg hoopt vandaag één van beiden vast te leggen. Jackers geniet ook belangstelling uit Nederland (Sparta). (MVS/LUVM/TTV)
 2. Bart De Wever keert in eerste grote interview sinds verkiezingen de rollen om: “Voor Magnette kan België barsten”
  PREMIUM

  Bart De Wever keert in eerste grote interview sinds verkiezin­gen de rollen om: “Voor Magnette kan België barsten”

  “België kan Paul Magnette geen barst schelen.” In zijn eerste lange interview sinds de verkiezingen keert N-VA-voorzitter Bart De Wever de rollen om. Niet hij, maar de PS-voorzitter is de sloper van het land. “Als je België wilt doen barsten, doe je wat Magnette nu heeft gedaan. Dan hanteer je de voorhamer. Dan blaas je de boel op.” Zegt de man die, om dit uitgewoonde land te renoveren, desnoods zelf premier wil worden. “Zeker. Maar wel dik tegen mijn goesting.”
 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. PREMIUM

  Spaanse koning wil Juan Carlos naar Dominicaan­se Republiek verbannen

  Gaat de Spaanse koning Felipe zijn vader Juan Carlos verbannen naar de Dominicaanse Republiek? Eerstdaags maakt het huidige staatshoofd de sanctie bekend die aan de voormalige regent wordt opgelegd. Juan Carlos (82) is verwikkeld in een schandaal van smeergeld en witwasserij. Hij kreeg van de koning van Saudi-Arabië 88 miljoen als dank voor bewezen diensten, en sluisde meteen 65 miljoen door naar een minnares bij wie hij een kind heeft. Van de rest van het geld kwam geregeld 300.000 euro cash vanuit Zwitserland in Madrid aan. (PhG)