Hitlers laatste resten liggen in Rusland. In een sigarenkistje

COMPLOTTHEORIEËN OVER DOOD FÜHRER EINDELIJK ONTKRACHT

Corbis via Getty Images
Het heeft 73 jaar geduurd - tijd genoeg om allerlei complottheorieën de wereld in te krijgen - maar nu is het wetenschappelijk bewezen: Adolf Hitler is wel degelijk in de late namiddag van 30 april 1945 gestorven in de Führerbunker in Berlijn. Zijn laatste stoffelijke resten zijn in handen van de Russen - die ze bewaarden in een diskettebox en een sigarenkistje.

Berlijn, 20 april 1944. Adolf Hitler viert zijn 56ste verjaardag. In de beschadigde Reichskanzlei vindt een soort receptie plaats. Voor het laatst zijn de (resterende) kopstukken van het Derde Rijk samen: Hitler, Himmler, Goering, Speer, Ley, Von Ribbentrop, Bormann, Goebbels. Enkel de laatste twee zullen nadien bij de Führer blijven, de rest kan niet snel genoeg wegkomen.

Sinds drie maanden leeft Hitler hier, acht meter onder de grond in de 'Führerbunker'. Rekent hij echt nog op een ommekeer? In elk geval geeft hij bevel aan SS-generaal Felix Steiner om de zuidoostflank van het Rode Leger aan te vallen. Steiner - nochtans één van zijn trouwste generaals - oordeelt dat dit onmogelijke onzin is. Op 22 april verneemt Hitler dat de operatie niet eens van start gegaan is. Hij ontploft. De laatste keer. Het is de bekendste scène uit de film 'Der Untergang'. "De oorlog is verloren! Maar ik zal niet vluchten. Ik schiet me nog liever een kogel door de kop."

Ontsnappingstruc

Je hebt 16% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant