Hij was het gelukkigste ventje op aarde en in een paar minuten was hij weg

Timo tijdens het wakeboarden en wakesurfen, twee van de sporten waar hij keihard in opging. En als hij het goed deed: dolblij zijn, en strálen.
RV Timo tijdens het wakeboarden en wakesurfen, twee van de sporten waar hij keihard in opging. En als hij het goed deed: dolblij zijn, en strálen.
Een jongetje van 11. Nog een en al puurheid. Onschuld. Tederheid. Een lief mannetje. Altijd vrolijk. Supersportief. Even sociaal. Open als een zomerbloem. Dat jongetje stierf, zomaar, voorlopig zonder gekende aanleiding. In de armen van zijn papa, een bekend autocoureur. Na een kort leven, maar wel geleefd aan 200 per uur. Even snel, in een paar fatale minuten, gleed Timo Kuppens weg uit het hier.

Timo had op de toppen van zijn tenen staan springen. Hij was twee koppen kleiner dan de gemiddelde supporter in de tribune, maar was de meest uitbundige. "Papa! Komaan, papa! Gáán in de rechte lijn. Inhalen! De laatste bocht! Jaaaaaa!" Papa werd wereldkampioen, voor het tweede jaar op rij, in de Maseratiklasse, Timo werd een halve meter groter van enthousiasme. Terug in de pitstop, in de sterke armen van zijn vader, was hij het gelukkigste ventje ter wereld.

Zo fier was hij, daar in 2013 in Dubai, nieuw hoogtepunt in de carrière van zijn grote held. Alle sportiviteit die de mini-versie van de zegevierende coureur in zijn kleine lijf had, was 'm doorgegeven met de genen. Driedubbel. Door Renaud Kuppens, een Waal, de gevierde autocoureur. Maar ook door zijn Vlaamse mama, Isabelle Lietaer, én door zijn grootvader, Emiel Lietaer - in het wereldje, tot op vandaag op zijn 60ste, een legendarisch piloot die had gedacht dat zijn zoon zou rijden, maar het werd zijn actieve dochter Isa. Zij was bij de top tien van de wereld in karting - mannen incluis, want mannen en vrouwen karten sámen omdat er te weinig vrouwelijke drivers zijn om een aparte competitie te organiseren. De jonge Renaud zei altijd graag, minzaam lachend, dat zij hém er nooit had afgereden, maar hij zat haar wél achterna. Met succes. Achttien jaar geleden al werden ze een snel koppel, in alle betekenissen. Ze kregen eerst Bart, twee jaar later kwam hun tweede: Timo. Genoemd naar de grote Duitse autocoureur en vriend van papa, Timo Scheider.

Je hebt 13% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant