Het ongelooflijke verhaal van Koen Naert: in 2016 verpleger bij aanslagen Brussel, nu Europees kampioen marathon

NU: Europees kampioen marathon
Sven Hoppe/dpa NU: Europees kampioen marathon
Van empathische verpleger in het Militair Ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek naar Europees kampioen in twee jaar tijd: Koen Naert (28) schreef een straf verhaal op het EK in Berlijn. Zijn eerste overwinning in een marathon is er meteen één van topformaat. "Ik loop liever één keer aan 200%, dan het hele jaar aan 90%"

Na 42,195 km lopen onder een loden zon lag de finish van de marathon aan de Gedächtniskirche, in hartje Berlijn. Een kerk die nog de littekens draagt van de Tweede Wereldoorlog. Koen Naert, die als eerste Belg in 47 jaar tijd (Karel Lismont in 1971) EK-goud won op de marathon, weet uit eerste hand welke schade terreur kan aanrichten. Toen hij op 22 maart 2016 onderweg was naar zijn kinesist in Leuven, hoorde hij op de radio alarmerende berichten over de aanslagen in Zaventem en Brussel. Naert, die zijn job als verpleegkundige in het brandwondencentrum in het Militair Ziekenhuis net 'on hold' had gezet om zich voltijds op de marathon toe te leggen, aarzelde niet. Hij belde zijn dienst op. Een collega vertelde hem dat het één en al chaos was: 'Als je kán helpen, ben je welkom.' Naert herinnert zich zijn eerste patiënt: een dame die voorheen al één oog kwijt was, bloedde heftig uit het andere. Hij deed er alles aan opdat ze niet blind zou worden, vertelde hij aan 'Le Soir'. "Ik heb tot 's avonds laat geholpen. Meestal kan ik mijn job goed van me afzetten, maar toen ik weer thuiskwam, moest ik gaan lopen om mijn hoofd leeg te maken. Ik kon niet begrijpen hoe mensen elkaar dát kunnen aandoen. Nog altijd niet eigenlijk..."

Je hebt 22% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  subsidies zijn er alleen om de partijkas te steunen ...zakkenvullen is een populaire sport bij nva...

 • marie-christine coussement

  super,dikke proficiat

 • Guido De Roeck

  Koen Naert moet beroep doen op de Waalse federatie. Met dank aan Muyters: vlaams minister van sport en van de N-VA. De kracht van verandering. Dat hij zich niet laat zien als er een huldiging plaats heeft.

 • rik lagrou

  ja de Vlaamse topsportbond moest deze niet meer hebben net zoals 10 anderen die nog niet tijd om topprestatie 's te brengen Gans deze boel zou buiten moeten vliegen in plaats de atleten Kijk naar turnen ze bereiken groepsfinale en mogen niet meedoen schande Al was maar als oefening Deze krijgen hoge lonen om te niksen baas spelen over anderen eigen zakken vullen in plaats atleten te betalen met profcontract Dank Ministers van sport

 • ivan lindekens

  karakter