Het is oppassen voor de tijgermug

iStock
De klimaatopwarming zorgt er mee voor dat er zich steeds vaker ongewenste tropische insecten in de buurt van ons land ophouden. Volgens infectioloog Yves Van Laethem van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel heeft Frankrijk de jongste tijd veel te kampen met de tijgermuggen.

Zij zijn de dragers van hardnekkige ziektes zoals het zikavirus, knokkelkoorts en andere besmettelijke varianten. De beestjes zullen binnen afzienbare tijd wellicht de grens oversteken. "Er is geen direct gevaar, maar we moeten waakzaam zijn", zegt Van Laethem aan 'RTL Nieuws'. "Er loopt een onderzoek om te kijken of de mug al meer aanwezig is in ons land dan we denken." Vooralsnog zijn winterse temperaturen in onze streken nefast voor de tijgermug. In Zuid-Frankrijk is dat anders. "Daar krijgen in de zomer ook mensen griep. Als dat gebeurt, moet je meteen naar de dokter." De tijgermug is gemakkelijk van de meeste andere muggen te onderscheiden door het patroon van witte vlekken op de poten en het lichaam.

Een paar jaar geleden werd de mug al eens gesignaleerd in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven. Het diertje reist vooral de wereld rond via de handel in tweedehandsbanden of bamboeplanten. Het water dat in de banden blijft staan of waarin de planten veroverd worden, is immers een ideale plaats voor de eitjes van de muggen.Alle artikels uit de krant