Helft Vlaamse gemeenten heft ‘terrastaks’: “Schaf dat toch af”

Een vol terras in Brugge.
RV Een vol terras in Brugge.
Brugse horeca-uitbaters moeten elk jaar 134 euro per m2 betalen als ze een terrasje willen zetten. Daarmee zijn ze de duurste in Vlaanderen. Gemiddeld kost zo'n terrastaks 30 euro per m2 in Vlaanderen. "Schaf dat af", zegt het NSZ.

De helft van de Vlaamse steden en gemeenten int een terrastaks. Gemiddeld kost die 30 euro per m2 per jaar, zegt zelfstandigenorganisatie NSZ. De duurste is Brugge, met 134 euro per m2, al hoeft het niet overal zo te zijn. In Genk en Mechelen, nochtans grote steden, moeten cafébazen zelfs helemaal niets betalen. Dat zou overal in Vlaanderen zo moeten zijn, vindt NSZ. "Wil een stad meer terrasjes, meer volk en een betere leefbaarheid? Schaf dan de terrastaks af", zegt Christine Mattheeuws. "Omdat rokers verplicht zijn om buiten te roken, heeft de horeca ook bijna geen andere keus meer dan permanent een terras te installeren, wat niet voor elke zaak evident is."

In Kortrijk wordt de terrastaks volgend jaar afgeschaft. In Roeselare zijn de tarieven sinds juni 2019 gehalveerd. "Dit zijn steden waar het ondernemerschap heel erg bloeit", aldus nog Mattheeuws. NSZ vindt ook dat voorschriften over de stijl van de terrassen in overleg met de horeca opgesteld moeten worden. (PhG)

De duurste drie

1. Brugge € 134/m2;
2. Oostende € 75,65/m2;
3. Leuven € 37,5/m2.Alle artikels uit de krant

85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Dus maw iedereen kan nu op voetpad een terrasje maken , zolang er plaats is dat de voetganger doorkan, want anders is het discriminatie!

 • Leo Peeters -Duym

  NSZ zegt: “Wil een stad meer terrasjes, meer volk en een betere leefbaarheid? Schaf dan de terrastaks af”, zegt Christine Mattheeuws. -- De wereld op zijn kop. Toeristische steden worden nu al platgelopen om er te zuipen en te vreten, en nu wil NSZ dat nog aanmoedigen? Bovendien draait de belastingbetaler daarvoor op. Stop met de waslijst van verdoken subsidies en gepamper van de Horeca. Nu wil men ook al de fooien fiscaal vrijstellen, uiteraard alweer op de kap van de belastingbetaler.

 • james vroman

  en waarom zou je dit moeten afschaffen ? in de tegoeden die steden en gemeenten krijgen zijn ferm in gesnoeid ...of hebben die van de horeca liever dat ze de vuilzakken of gemeentelasten duurder worden ? ze kunnen alle onkosten gerelateerd aan hun activiteit aftrekken van hun belastingen ...

 • Lore Kluwer

  Waarom? Zodat ze nog meer openbare oppervlakte kunnen inpalmen? Nu al kun je als voetganger door de wildgroei aan terrassen soms niet meer op het voetpad wandelen maar moet je verplicht de straat op als je langs een horecazaak passeert.

 • Zjeppe Fierens

  Enkel afschaffen als dat ook de prijs van een pintje zou beïnvloeden, niet om gewoon de uitbaters rijker te maken en de helft van de straat in te palmen.