Halen we oma of opa niet beter weg uit het rusthuis?

Een vrouw begroet haar echtgenoot door het raam van een rusthuis. Archiefbeeld.
Photo News Een vrouw begroet haar echtgenoot door het raam van een rusthuis. Archiefbeeld.
Een maand nadat de rusthuizen op slot gingen voor bezoek, zijn er meer dan 3.000 besmettingen en 619 overlijdens door Covid-19. Halen we gezonde bejaarden dan niet beter weg uit zo'n broeihaard? "Het mag, maar het is niet rationeel.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Iedereen weet dat het coronavirus vooral gevaarlijk is voor kwetsbare personen op hogere leeftijd. In sommige rusthuizen richt het virus een ware ravage aan. Bij Curando, een groep van negen woonzorgcentra in West- en Oost-Vlaanderen, is er een dodelijke uitbraak in twee centra. "In Westervier (met 120 bewoners in Brugge, red.) is het uit de hand gelopen: daar is de besmetting nu algemeen verspreid en zijn veertien personen overleden", zegt Kurt Le Comte van Curando. "En in Marialove (met 218 woongelegenheden in Heestert, red.) hebben we vijf overlijdens."

Sommige mensen vragen zich af of ze hun bejaarde familielid niet beter komen halen, maar uit een rondvraag bij woonzorgcentra blijkt dat de vraag zelden concreet wordt. "In onze negen centra hebben we één bewoner die door familie is weggehaald", zegt Le Comte. "De meeste mensen zijn hier dan ook opgenomen met een reden, bijvoorbeeld omdat ze veel zorgen nodig hebben."

Mag dat wel, een oudere weghalen uit het rusthuis, sinds alle woonzorgcentra begin maart op slot gingen? "Ja, maar het is niet rationeel", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Dezelfde zorg

Ten eerste breng je met zo'n verhuizing een externe persoon binnen in het gezin. Dat kan een verhoogd risico betekenen op besmetting door die persoon, of net omgekeerd, een besmet gezinslid zonder symptomen besmet de bejaarde. Bovendien moet je in staat zijn om thuis dezelfde zorg te verlenen als de professionals van het woonzorgcentrum. Dat vergt bijvoorbeeld thuisverpleging, wat evenveel risico's op besmetting met zich meebrengt als de verzorgers in een woonzorgcentrum.

Moonens: "Je denkt misschien dat je die persoon uit een coronahaard haalt, maar misschien breng je hem of haar in andere slechte situaties. Er zijn een aantal woonzorgcentra met organisatorische problemen, maar de meerderheid zeker niet, zelfs als er al een besmetting is vastgesteld. Je huis is evenmin een fort.”Alle artikels uit de krant

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Philippaerts

  Als je nu je les nog niet geleeerd hebt zal het nooit meer komen. Bij het minste onheil je ouders of grootouders regelrecht hun dood zien ingaan. Wie dat een mooi vooruitzicht vindt denk dan even aan jezelf, vroeg of laat en het gaat sneller dan je denkt ben jij zelf aan de beurt. Als het echt niet anders kan naar een "home" bij het minste onheil weghalen. Weet je nog Beke zei, heel wat oudjes willen niet naar het ziekenhuis.

 • patrick isenborghs

  ik hoor ze het allemaal graag zeggen weghalen. Wel ik zou eens willen zien hoeveel er dit nog gaan zeggen als ze echt voor de feiten staan na 1 week in huis als hun ouder zwaar dementerend is

 • Bernd Vaes

  Neen, laat die ouderen gerust in de handen van het rusthuis. Maar ... stap af van de gewoonte, om die ouderen in het rusthuis te laten sterven, wanneer ze hun einde naderen. Voelt men het einde naderen, dan moeten die ouderen naar een ziekenhuis, waar professionele hulp mogelijk is.

 • Roger Poot

  Steek ze er vooral niet in.

 • Luc Huyghe

  Het is zeker aan te raden om ze weg te halen uit het rusthuis, als hun toestand dat toelaat en als je er plaats voor hebt. Heb je al eens nagedacht wat het moet betekenen om daar in afzondering te moeten sterven zonder de kans om je kinderen of kleinkinderen ooit nog te zien? Bovendien betekent elke weggehaalde persoon wat minder druk voor de verplegende, die dit in deze tijden wel kan gebruiken.