Grootste batterij van Europa moet black-outs voorkomen

In het noorden van Duitsland, in het plaatsje Jardelund, is de grootste batterij van Europa in gebruik genomen. 'EnspireMe' werd ze gedoopt. De batterij van Eneco/Mitsubishi moet de stroom opslaan als windmolens en zonnepanelen er te veel maken. En als wind en zon het even laten afweten, levert de batterij snel wat extra stroom aan het hoogspanningsnet.

Bedoeling is dat het Europese netwerk zo stabiel zal blijven. Het is nu eenmaal moeilijk te voorspellen hoeveel stroom er gehaald zal worden uit wind- en zonne-energie. Als het netwerk niet stabiel is, kan het elektriciteitsnet in Europa in elkaar storten. Met als gevolg: black-outs of enorme stroomuitvallen.

- De megabatterij is een witte loods waarin 10.000 BATTERIJEN zijn opgeslagen. Elke batterij weegt 50 kilo.

- Eén batterij in de loods kan iets meer stroom opslaan dan een elektrische Tesla-auto. Samen zorgen ze voor 45 megawatt vermogen. Zo kunnen ze kort een dorp van 4.500 HUIZEN van stroom voorzien.

- De megabatterij kost 30 MILJOEN EURO, ze gaat tien tot vijftien jaar mee. Eneco vermoedt dat de kosten in zes tot tien jaar terugverdiend kunnen zijn.

thinkstock


Alle artikels uit de krant