Exclusief voor abonnees

Groener wordt een stad niet

VANCOUVER

New York al gezien? Rep je dan deze zomer naar het booming Vancouver, een van de leefbaarste fietssteden aan de Canadese westkust. Je proeft er van een trendy stadssfeer en een pak buitenactiviteiten in de uitgestrekte provincie British Columbia.

Het is zeven uur 's ochtends en de zon schijnt. Een jonge barista heeft net mijn latte machiato gemaakt. Ik bijt in een croissant op het terrasje van een hippe koffiebar, terwijl zich voor mijn neus een tafereel uit een Amerikaanse tv-serie afspeelt. Een skater racet full speed de glooiende straat af, schijnbaar straal negerend wat er rond zich gebeurt. Vlak achter een reusachtige zwarte Chevrolet houdt hij in, en even denk ik dat hij zich aan de laadklep van de pick-up zal vastgrijpen om verder de helling af te sjezen. Met al even hallucinante versnelling trappen de vele fietskoeriers - backpack op de rug - naar hun eerste opdrachtgever op blinkende racefietsen. Ja, als er één stad is waar alles op wieltjes populair is, dan wel het fietsvriendelijke Vancouver. Niet alleen ligt ze in British Columbia, een van de groenste provincies van Canada, als reactie op de vele files is er ook zwaar geïnvesteerd in fietspaden en autoluwe straten. En dat maakt het tot een kleine, groene versie van New York en misschien wel dé fietsstad van Noord-Amerika.

Bikes & beach

In Burrard Street stallen fietsenwinkels de meest blitse huurfietsen uit om ons in het zadel te krijgen. We kiezen een snelle hybrid bij Cycle City Tours en volgen het prachtige fietspad langs het water bij English Bay Beach, om vervolgens rechts af te slaan naar Stanley Park. Dat is een gigantisch parkbos van 405 hectare groot, waar de 630.000 inwoners de nodige frisse lucht en ruimte vinden. Langs de Seawall, de oude zeedijk die het park omringt, ligt een vijftien kilometer lang fiets- en wandelpad dat honderden joggers, fietsers en wandelaars aantrekt. Via een zijpaadje bereiken we Beaver Lake, een bosmeer met waterlelies, zomaar in het midden van de stad.
Je gelooft je ogen niet. En dan belanden we op Third Beach, een van de strandjes naast de baai, waar hele families op boomstronken zitten te genieten van de zon. Geen betere plek om te chillen dan hier.

Ferrytocht

Vancouver ligt tussen de bergen en het water in, en dus vormen die twee ingrediënten een wezenlijk onderdeel van je citytrip. Bovendien kun je overal te voet, met de fiets of per boot naartoe. Aan False Creek stappen we de ferry op voor een tochtje door de baai. De kleine veerbootjes zijn een prima manier om alles vanuit een ander perspectief te bekijken.

Pas vanop het water zie je hoe 'open' de stad wel is, ondanks de vele wolkenkrabbers. Dat trekt de voorbije jaren steeds meer jongere inwoners aan uit de hele wereld die hier komen studeren of een job zoeken. De populairste ferrystop is Granville Island, de overdekte Public Market is een fenomeen. Deze levendige voedselmarkt etaleert het beste wat de streek aan culinaire ontdekkingen te bieden heeft, van olijfolie, verse oesters, krab en wilde zalm tot versgebakken, knapperig Italiaans brood. De nabijheid van de zee en het grote aantal Aziatische inwoners maken dat ook de culinaire ontdekkingen bij de beste van Canada horen. Aan de andere kant van het water, tussen Mainland Street en Hamilton, in de wijk Yaletown, vind je tientallen bars en restaurants. Vaak brouwen die zelf een craft beer.

Als Yaletown voor de foodies is, is Gastown voor fashionista's. De oudste historische wijk staat vol prachtige bakstenen opslagplaatsen en warehouses uit de 19de eeuw. Een fantastische setting voor de leuke kleding-boetieks en chique decozaken die ze nu huisvesten. De bijzonderste shops vind je in Water Street en Cordova Street, in de vier blokken tussen Richards en Carrell Street. Zeker in het weekend is het hier over de koppen lopen.

Houthakken en beren

In Vancouver voel je voortdurend een link met de wildernis. Op 'huisberg' Grouse Mountain, net buiten het centrum, is zoveel te beleven dat we er een daguitstap van maken. Met de gratis shuttle vanaf Canada Place gaat het eerst naar het benedenstation van de gondel. De Skyride zoeft zwevend omhoog, boven een dicht woud van Douglassparren, met een adembenemend panorama op de wijde om-geving. 's Zomers kun je zelfs - beveiligd met klimmateriaal - op het dak plaatsnemen voor de Skyride Surf Adventure, en de 853 meter van beneden naar boven in de openlucht ervaren.
Boven wacht er een reeks activiteiten in de beste Canadese recreatieparktraditie: ecowalks, ziplines en een vrij spectaculaire vogelshow met zeearenden, haviken en gieren. Twee jonge grizzlyberen die in de buurt als weesjes werden aangetroffen, kregen hier een nieuwe thuis. Uiteindelijk wandelen we nog even naar de besneeuwde top. Maar voor het leukste spektakel zorgt een stel houthakkers met hun grappige lumberjackshow. Die begint met een adembenemend stukje acrobatie op een twintig meter hoge boomstam en gaat verder met hilarische kettingzaagwedstrijden en een partijtje vogelpik met bijlen. We eindigen zoals we begonnen zijn: met de fiets in het groen. Naar de botanische tuin VanDusen kun je gewoon met de bus, maar op twee wielen - een ritje duurt drie kwartier - is zoveel leuker. Via de Cambie Street Bridge belanden we aan de overkant van het water, in residentiële wijken. Goed gemarkeerde, autoluwe fietsstraten voeren ons via Yukon Street tot ver boven 37th Street. Amper een kwartiertje later wanen we ons door de lommerrijke bomen en houten huizen uit de fifties erg ver van de grootstad.

Als climax van dat betoverende plaatje is er de VanDusen Botanical Garden: 22 hectare gecondenseerde bloemenpracht en een van de mooiste botanische tuinen van Canada. Kunstig aan-gelegde rozentuinen en planten uit alle continenten voeren ons naar vijvers vol geurige lelies en zelfs een woudwaterval. En te midden van al die weelderige bloementuinen: tientallen zitbanken en grasvelden om even te chillen. Restaurant Shaughnessy, in de tuin, heeft tafeltjes met zicht op het groen en bouillabaisse op het menu. We blijven chillen.

Om te eten

Blue Water Cafe: innovatief seafoodrestaurant met een Aziatische twist op de hoek van Hamilton Street en Helmcken. Hier kom je zonder reservatie in het weekend niet binnen.
Ga voor de Seafood Tasting, een indrukwekkende schotel met garnalen, sockeye zalmcarpaccio, verrukkelijke ceviche met sint-jakobsvruchten, kraakverse Dungeness Crab gevangen voor de kust van Vancouver Island, en tonijntartaar met tempura van zeewier.
Ga daarna voor de Japans geïnspireerde signature dish: zwarte kabeljauw met misosake, bokchoy, quinoa en yuzu.
www.bluewatercafe.net
Boulevard Kitchen & Oyster Bar: winnaar van de Vancouver Awards 2018. Nog wat werk aan de service, maar een revelatie als het op zeevruchten en vis aankomt. Zelfs de huiscocktail (Blvd Gin & Tonic) wordt geserveerd met een oester. Dat de bekroonde Alex Chen een van de creatiefste chefs in de stad is, zie je in de open keuken. Hij belandde op zijn dertiende met zijn familie vanuit Maleisië in Vancouver, begon als afwasser, en zijn verhaal is tekenend voor de lokale restaurantscène, die erg Aziatisch gekleurd is.
boulevardvancouver.ca

Italian Kitchen: pretentieloos Italiaans restaurant met mooie selectie pasta's en slaatjes, en een goeie wijnselectie. www.glowbalgroup.com/ italiankitchen
Breka Bakery: bakkerij met vijf vestigingen die de klok rond open is. Enkele tafeltjes, en verder vooral versgebakken croissants, panini, royaal belegde ontbijtbagels en lattes en cappucino's om je dag goed te beginnen. www.breka.ca

Praktisch

* Erheen: vliegen vanuit Brussel (één of twee tussenstops) kan o.a. met Brussels Airlines, Air Canada, KLM, Lufthansa... Prijsvoobeeld enkeltje Brussel-Vancouver op 2 april via Icelandair: €485 (1 stop, 13 uur vliegen)
*Reistijd: april tot september
*Documenten: internationaal paspoort + ETA (Electronic Travel Authorization) via www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/facts.html
* Ter plaatse: ferry met 9 stops, www.granvilleislandferries.bc.ca; huurfiets: www.ridespokes.com en www.cyclevancouver.com
* Munt: Canadese dollar, 1 CAD = 0,66 euro
* Doen: Grouse Mountain (www.grousemountain.com/shuttle). Vancouver vormt ook een prima uitvalsbasis voor walvisspotten, hiking, kanotochten en andere buitenactiviteiten in British Columbia (www.hellobc.com).
*Algemene info: www.tourism-vancouver.com

Stanley Park
Johan Allwrite Stanley Park
Johan Allwrite
public market
Johan Allwrite public market
Grouse Mountain
Johan Allwrite Grouse Mountain
VanDusen Botanical Garden
Johan Allwrite VanDusen Botanical Garden
Johan Allwrite


Alle artikels uit de krant