Greta Thunberg in tranen in Europees Parlement

AFP
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kon gisteren haar tranen niet bedwingen toen ze in een twaalf minuten durende speech de milieucommissie van het Europees Parlement toesprak in Straatsburg. "Ik wil dat jullie panikeren", stak ze van wal. 

"Dat jullie in actie schieten alsof jullie huis in brand staat." Toen ze een reeks gevolgen van de klimaatopwarming opsomde, zoals bedreigde diersoorten, erosie en luchtvervuiling, kreeg ze een krop in de keel en begon ze te huilen.

Na een bemoedigend applaus ging Greta verder: "Ik begrijp dat jullie niet naar me willen luisteren. Ik ben ten slotte maar een schoolmeisje van 16 uit Zweden. Maar je kan de wetenschap niet negeren. Of de miljoenen scholieren die spijbelen voor het klimaat. Ik smeek jullie: doe er iets aan." Na haar toespraak kreeg ze een staande ovatie, wat haar opnieuw tranen in de ogen bezorgde.Alle artikels uit de krant

301 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jens Vranckx

  De velen die beweren dat de 'plasticsoep' van onze generatie is: think again, in de jaren 60, moest alles uit plastic zijn, sedertdien is alles al een stuk verminderd. Het 'stort' was toen het afvalpark, gewoon op een hoopje en aarde er over, en België is dan nog relatief 'proper' t.o.v. al die derdewereldlanden en hun potje megalomanie. Altijd maar t slachtoffer uithangen, maar zelf oplossingen bedenken is te moeilijk blijkbaar.

 • Michael Blomme

  Naar school gaat ze niet, maar acteerlessen kan ze precies wel volgen..

 • Geert Talloen

  Hoe langer hoe meer raken de klimaatspijbelaars geïsoleerd. Toch moet ik vaststellen dat in de 68 jaar dat ik leef, al vele dingen ten ongunste veranderd zijn. Moeten wij echt twee of drie keer per jaar op reis gaan? Moet er in het grootwarenhuis wijn staan van Chili, Australië, Californië, … Moet er 50 soorten yoghurt in de rekken staan? Of kan het wat minder. Louis Neefs zong het al: vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is; de wereld moet nog een eeuwigheid mee...

 • Ferdinand Engelbeen

  Gerry Clé, China is de EU al in 2014 voorbijgestoken inzake CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking, maar ze zijn ook met een miljard meer en hebben daardoor de grootste CO2 uitstoot ter wereld... België en West-Europa zitten per kop een stuk hoger dan het gemiddelde van de EU, om de simpele reden dat we veel industrie hebben en veel uitvoeren. Maar dat is ook het geval in China, waar het industriële oosten veel meer CO2 uitstoot dan het platteland in het westen van China.

 • Marcel Vanalderweireldt

  wat een komediante! Heeft ze zelf al een manifest ondertekend waarin ze plechtig beloofd om geen kinderen ter wereld te brengen in een overbevolkte wereld ?

Video