Exclusief voor abonnees

Goed voornemen dat écht verschil maakt...

10 EXPERTS GEVEN HUN TIPS

thinkstock
Daar gaan we weer! Een nieuw jaar brengt altijd wat moois. Tien goede voornemens van tien experts om van 2018 een topjaar te maken. Geen paniek: over minder snoepen reppen ze geen woord.

... als je minder in de file wil staan

Verkeersexpert Kris Peeters: "Laat 1 keer per week de auto staan"

"Eén keer per week de auto niet nemen om een verplaatsing te doen, maar te voet gaan of de fiets nemen: dat moet toch een haalbare kaart zijn voor veel Belgen. Het is goed voor je gezondheid, goed voor het milieu en het bevordert ook het sociale contact in de samenleving. Wie te voet gaat of de fiets neemt en consequent iedereen op straat vriendelijk groet, zal snel merken dat er nog veel warmte is in de maatschappij. Tegenliggers groeten doe je niet vanuit het geraamte dat auto heet. Als je dat ding af en toe eens in de garage laat, zal je genieten van de traagheid en zaken opmerken in het straatbeeld die je nog nooit gezien hebt."

... als je je vrije tijd beter wil benutten

Hoogleraar Sociologie Ignace Glorieux: "Ga eens onverwacht op bezoek bij iemand"

"Het cliché der goede voornemens is: het rustiger aan doen en meer tijd voor jezelf nemen. Weinig mensen houden dat vol en storten zich na Nieuwjaar toch snel weer in dat jachtige leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen enkele maanden na hun pensioen nauwelijks nog aan hun werk denken dat al die jaren van levensbelang was. Iemand die onverwacht eens belt of langsgaat bij mensen: dat zijn we helemaal niet meer gewoon. Mensen bellen eerst om te vragen "of het niet stoort". Terwijl het net de fijnste avonden zijn wanneer de bel onverwacht gaat en een vriend voor de deur staat, de tv uitgaat en er een warm gesprek volgt."

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant