Exclusief voor abonnees

Goed voor de 'condities': de koopmarathon

DE VOLLE POT BETALEN IN DE WINKEL WORDT STILAAN EEN UITZONDERING

Koppenlopen op de Antwerpse Meir. Een vertrouwd beeld in de eindejaarsperiode.
Benoit De Freine Koppenlopen op de Antwerpse Meir. Een vertrouwd beeld in de eindejaarsperiode.
Een ras dat stilaan uitsterft: de goedzak die aan de kassa nog de volle pot betaalt. Na Singles Day, Black Friday, Cyber Monday en andere sinterklaaskortingen zijn er nu volop koopzondagen en koppelverkoop, tot over een maand de échte solden van start gaan. "Al die acties zijn niet langer houdbaar. Binnenkort koopt geen enkele klant nog iets zonder korting."

Wie aan de kassa van Schoenen Torfs ooit z'n e-mailadres heeft verklapt, kreeg de voorbije maand een stuk of zes mails. Dat de winkels open waren op zondag, dat klanten welkom waren op Wapenstilstand, dat er op dinsdagavond 21 november korting was op het hele online assortiment, dat op Black Friday de laarsjes slechts de helft kostten en dat de sint nog tot gisteren 10 procent van de prijs van alle schoenen en handtassen deed. Het was uiteraard geen Spaanse heilige, maar Wouter Torfs die voor Sinterklaas speelde.

"Tja, tien jaar geleden was dat allemaal ondenkbaar, maar sinds een paar winkelketens onze soldenwetgeving onderuit haalden, is het hek van de dam", zegt Torfs. "Alle retailers kijken naar elkaar en als het eerste schaap over het hek springt, dan volgt de rest. Ik loop niet voorop, want ik weet hoe gevaarlijk dit spelletje is en dus zullen wij buiten de solden zelden meer dan 10 procent korting geven. Want ik weet dat er op mijn verwarmingsfactuur en mijn personeelskosten geen korting komt en ik dus mijn marges wel nodig heb. Maar wie niet meedoet, is gezien."

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis


Alle artikels uit de krant