Exclusief voor abonnees

Glutendieet: wel hip, niet goed voor het hart

Glutenvrij eten is helemaal hip tegenwoordig, zelfs voor wie niét op doktersvoorschrift de gluten uit z'n dieet moet schrappen. Want naast andere voordelen zou het ook goed zijn voor het hart, menen de volgers. Maar volgens een nieuwe, langlopende studie van de universiteit van Harvard verlaagt een glutenvrij dieet de kans op een hartaanval helemaal niet. Integendeel: uit de data van 100.000 mensen, meer dan twee decennia gevolgd, bleek dat de groep die het minst gluten at juist meer last had van hartproblemen. De mensen die een dieet met de meeste gluten uit graansoorten hadden, liepen dan weer 15 procent minder kans op een hartaanval. Wie de gluten uit verschillende graansoorten uit zijn eten schrapt, zo zeggen de onderzoekers, ontzegt z'n lichaam ook de voordelen daarvan. Zo zouden onder meer tarwe en gerst het hart beschermen door de bloedsuikerspiegel en calorie-inname te regelen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:



Alle artikels uit de krant