Exclusief voor abonnees

Gezondheidsprof: “Farma-industrie dringend grenzen opleggen. Anders heb je straks bedrijven die 2,5 miljoen euro vragen”

Gezondheidseconoom Lieven Annemans.
Photo News Gezondheidseconoom Lieven Annemans.
Smeekbedes van ouders en patiënten om een medicijn te kunnen betalen. Het is iets waar we steeds vaker mee geconfronteerd zullen worden. Er zitten tal van therapieën en pillen in de pijplijn waar de farmaindustrie nú al miljoenenprijzen op kleeft. Overal ter wereld worden mensen daardoor tot wanhoopsacties gedreven. "We moeten dringend een grens trekken. Want waar stopt dit?"

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Deckers

  Wat een populist is me dat. Gaat hij zelf zijn spaarcenten investeren in risicovol onderzoek?

 • Ronny Vansteelandt

  Elk land zou zo slim moeten zijn om niks meer te kopen voor die woekerprijzen. Zonder inkomen gaat iedereen bankroet.

 • Verstappen Martine

  De farma industrie is een criminele bende. Ik versta dat er geld nodig is om medicijnen te testen. Maar wat zij allemaal uitsteken is er gewoon over. Zij worden rijk op zieke mensen hun kap. Ze hebben zoveel macht, ze kunnen op elk moment gewoon de kraan toedraaien. het zal moeilijk worden om ze de wet op te leggen.

 • Paul Buckens

  Als die onderzoeken voor 40 procent rechtstreeks met overheidsgelden worden gesubsidieerd en waar de studies met patiënten zonder vergoeding worden gebruikt als proefkonijn ( ik heb het niet over de vrijwillige proefpersonen in een later stadium) en men geen garantie op genezing heeft zou een beetje modestie wel op zijn plaats zijn.

 • Magdalena Verschaeren

  Dit soort geldinzamelingen geven de farmabedrijven een vrijbrief om zo'n hoge bedragen te betalen. De mensen krijgen het geld toch bijeen... Als de bedrijven weinig winst maken is er geen stimulans meer om revolutionaire medicijnen te ontwikkelen. Er MOET een doorzichtige prijzencontrole komen. Maar de winst van bedrijven moet voldoende blijven voor onderzoek.