Gents stalkingalarm nog dit jaar in hele land: één druk op de knop en slachtoffer is veilig

Dit is de knop die slachtoffers van stalkende ex-partners het leven kan redden.
BELGAONTHESPOT Dit is de knop die slachtoffers van stalkende ex-partners het leven kan redden.
Nadat hij haar maanden stalkte en bedreigde, is een 36-jarige vrouw uit Wevelgem door haar ex neergestoken. Om zulke drama's te voorkomen, hebben in Gent tien vrouwen een alarmsysteem dat de politie met één druk op de knop doet uitrukken. De minister wil nog dit jaar zo'n mobiel alarm voor gestalkte vrouwen en mannen uit het hele land.

Gent is de enige stad die gebruikmaakt van een StalkingAlarm - vroeger bekend onder de naam TeleAlarm. Het systeem, dat momenteel enkel werkt via een vaste telefoonlijn, werd in 2002 gelanceerd om slachtoffers van levensbedreigende stalking beter te beveiligen. Wie gewelddadig wordt belaagd door z'n ex-partner, kan aan de hand van één druk op een knop thuis de politie verwittigen - 24 uur per dag, 7 dagen per week. Een interventieploeg komt dan binnen de tien minuten ter plaatse om iedereen in veiligheid te brengen. "Soms geeft een speciale eenheid bijstand, zeker als er wapens bij te pas komen", zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

9 keer uitgerukt

Het alarm krijgt hopelijk nog dit jaar een mobiele versie. "Want slachtoffers lopen ook buitenshuis gevaar", luidt het. Al in mei dit jaar werd het project voorgesteld en normaal had de alarmknop al in september operationeel moeten zijn, maar er doken technische problemen op. "De ontwikkeling nam veel meer tijd in beslag dan verwacht, maar de mankementen zijn weggewerkt", zegt minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V), die er spoed achter wil zetten. "Als de testfase bij vijf Gentse vrouwen succesvol is, wordt het systeem uitgebreid naar andere geïnteresseerde steden, zoals Antwerpen en Brussel. We zitten volgende woensdag nog eens met alle betrokken partijen samen."

Momenteel zijn tien vrouwen uit Gent op het StalkingAlarm aangesloten. Van januari tot september moest de politie negen keer ter plaatse snellen nadat iemand de knop had ingedrukt. In 2018 werd het stalkingalarm zeven keer geactiveerd, een jaar eerder achttien keer. "We ontvangen elk jaar gemiddeld 44 aanvragen", zegt Ibel Tryhou van het Team Intrafamiliaal Geweld in Gent. "Maar enkel slachtoffers van levensbedreigende stalking door hun ex-partner komen in aanmerking. Zulke situaties dreigen immers vaker te escaleren, met soms fatale afloop." Een multidisciplinair team met vertegenwoordigers van justitie, politie en hulpverleners beslist wie het alarm krijgt. Zo mag het slachtoffer geen vrijwillig contact hebben met de ex-partner én moet hij of zij bereid zijn klacht in te dienen. "Het gaat om een heel kleine groep", voegt collega Nienke Kiekens toe. "De slachtoffers zijn bijna allemaal vrouwen, maar heel af en toe krijgen we ook een aanvraag van een man - zij worden meestal psychologisch geterroriseerd, niet fysiek. Alleen het alarm installeren en voor de rest niets doen, heeft weinig effect. Er wordt ook onmiddellijk met een hulpverleningstraject gestart. Het alarm zelf is een tijdelijke maatregel. Gemiddeld maakt een slachtoffer er zes maanden gebruik van."

50 keer naar politie

Naast beveiligen moet het systeem slachtoffers ook weerbaarder maken en activeren om alle mogelijke (juridische) stappen te zetten. "Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze niet au sérieux genomen worden en durven daardoor geen actie te ondernemen." Dat zegt ook één van de vrouwen die zo'n alarmknop heeft. Ze scheidde tien jaar geleden van haar man, maar bleef doodsbang van hem. "Mijn ex weigerde uit het huis te vertrekken en nam uiteindelijk alles mee, behalve één matras. Nadien begon hij me te stalken. Ik ben misschien wel vijftig keer bij de politie langsgegaan." Dankzij het alarm heeft ze haar leven nu weer in eigen handen.Alle artikels uit de krant

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anny Bollens

  Waarom mogen we in geval van nood geen peperspray gebruiken? Als men moet wachten achter politie kan er al veel gebeuren!

 • Erwin Werwaarts

  Zelfverdediging is een recht . Mensen die bewezen gewelddadig belaagd worden , analoog aan deze alarm-noodknop rechthebbenden , moeten tevens het recht verwerven op het 24/7 , binnens- als buitenshuis , dragen van een zelfverdedigings-vuurwapen , indien zij dat willen .

 • Marc Spandel

  Wat als je gestalkt word door een paar wraakzuchtige politieagenten? Zullen die na jouw oproep even snel handelen als de grote groep correcte politieagenten?

 • Leo Kaya

  Ik lees hier veel kritiek, maar geen oplossingen.

 • Marc Van Bos

  de zoveelste flater van justitie en politie