"Gewoon even op het bed gaan zitten en een praatje slaan, schieten er het meest bij in. Dat is heel jammer, want het is zó belangrijk" Verpleegster Heleen Hollebecq (31)
Volledig scherm
PREMIUM
"Gewoon even op het bed gaan zitten en een praatje slaan, schieten er het meest bij in. Dat is heel jammer, want het is zó belangrijk" Verpleegster Heleen Hollebecq (31) © Gregory Van Gansen / Photo News

Gemiddeld moet 1 verpleegkundige voor bijna 10 patiënten zorgen

In onze ziekenhuizen zijn 75.000 verpleegkundigen aan de slag. Dat zijn er minstens 5.500 te weinig om patiënten goede zorg te kunnen bieden. En het is bewezen: dat tekort aan verpleegkundigen is verantwoordelijk voor een deel van de onverwachte overlijdens in onze ziekenhuizen.

20 reacties

 • Patrick Mechels

  1 jaar geleden
  Voor vluchtelingen is er plots geld om zelfs een volledige opleiding te financieren. Voor eigen volk is er zelfs geen geld om enkel het vierde jaar bachelor te financieren. Wij beheersen zelfs de taal zeer goed. Ze gooien zelfs mensen met zeer veel ervaring en kennis via medische overmacht op straat, dit terwijl je zelfs nog kan en wil werken. Alles voor dokters en kaderpersoneel. De kruimels voor de echte trekpaarden. Binnen 10-15 jaar kunnen ze de deuren sluiten. De uitstroom zal stijgen...
 • Dirk Verschoore

  1 jaar geleden
  tja, dokters de poen en het verplegend personeel moet het doen
 • Hilda Mortier

  1 jaar geleden
  Wat een bullshit! Ze hebben het goed in het ziekenhuis. Wij in de Thuisverpleging zijn elke dag verantwoordelijk voor 25 tot 40 patiënten!
 • Patrick Mechels

  1 jaar geleden
  Veel succes, praat maar eens met mensen die 30 jaar in de zorg staan. Ze gooien je nog liever op straat via medische overmacht dan je te helpen als je kan en nog echt wil werken. Zelfs als bachelor verpleegkundige met BBT en 29j ervaring intensieve zorgen. Je bent te oud en te duur. Zelf de Vlaamse zorgambassadeur zetelt in de raad van bestuur in zo’n ziekenhuis. Jonge verpleegkundigen voor part time vacatures, je moet twee jobs combineren voor een bestaan te hebben. Dit voor vier jaar bachelor.
 • Patrick De Pauw

  1 jaar geleden
  Dit is net zoals in het onderwijs een enorm probleem: een veel te grote werkdruk voor zaken die niet tot hun takenpakket behoren. Net zoals in het onderwijs wordt dit echter verdergezet omdat deze personen sociaal geëngageerd zijn. Ze weten dat beide sectoren hun mensen niet in de kou zal laten staan. Misschien eens tijd dat de zorg en het onderwijs zich verenigen.
 1. Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteerden ze een embryo
  Play

  Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteer­den ze een embryo

 2. Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen
  Play

  Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen