Exclusief voor abonnees

Geld is gratis, hoe is dat gekomen?

HISTORISCH LAGE RENTE SOMS EEN ZEGEN, MAAR VAAK OOK EEN VALKUIL

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Met het einde van het decennium zijn de economische handboeken aan vernieuwing toe. De voorbije tien jaar leken de wetten van het geld ondoorgrondelijk en bijwijlen krankzinnig. Geld lenen bracht ons land plots geld op. Een hypotheek aflossen, deden heel wat gezinnen aan 0 euro interest. We sparen een recordbedrag bij elkaar, maar dat bracht nooit zo weinig op. Geld heet tegenwoordig 'gratis' te zijn. Hoe is het zover kunnen komen?

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Govaerts

  Door kunstmatige manipulatie van de wereld geld markt door bepaalde individuen. Is het hele systeem nu ontspoord en ze weten niet meer hoe het recht trekken. Of willen het niet recht trekken. Maar het is een groep volk met veel vastgoed dat dit hele spel gestart heeft om de waarde van hun vastgoed en bedrijven groter te maken. Ooit zal de kat wel uit de boom vallen.

 • Jules Vermeers

  Er is niets gratis aan dat geld, het is geleend geld en je moet dat terugbetalen, inderdaad goedkoper maar terugbetalen moet je hoe dan ook. Dus niks gratis.

 • Mathieu Vandelook

  Ik werk inmiddels een 7tal jaar en heb ongeveer €50.000 opzij kunnen zetten om een huis te kopen. Echter in werkelijkheid heb ik op 7 jaar slechts €15.000 gespaard vanwege de stijgende prijzen van de huizenmarkt. Ik vrees dat ik tegen dit tempo pas op mijn 50ste een huis zal kunnen kopen als alleenstaande.

 • joseph lemmens

  Als mijn bank dan toch geen intresten meer wil geven en ook nog eens de elektronische toer wil opgaan dan zetten wij ons spaargeld maar beter om in grondstoffen die al eeuwen bewezen hebben waardevast te zijn en te blijven zoals goud, zilver, palladium, platina, lithium etc......

 • Jean-Pierre Van Den Neste

  Ik stel mij de laatste jaren vele vragen Heeft de bank zomaar het recht om interest te verlagen bij een spaarboekje.Staat wel nergens niet beschreven in contract en met de beurs kan je ook veel geld verliezen.De volgende vraag die ik eens in de bank heb gesteld is de volgende de beurs zakt waar is uw geld naartoe en beter in wiens zakken zit het.Je moet overal instapkosten betalen wanneer je obligaties of aandelen koopt.???