Gameverslaving officieel erkend als ziekte

ANP
De Wereldgezondheidsorganisatie erkent gameverslaving officieel als ziekte. Dat betekent niet dat iedereen zomaar bij de dokter een ziektebriefje kan vragen, wél dat er meer middelen vrijkomen om het probleem te bestuderen. Experts juichen de beslissing toe.

Volgens de deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) moet iemand minstens een jaar aan een abnormale gameverslaving lijden voor de diagnose van dwangmatig gedrag gesteld kan worden. "Verslaving aan videospelletjes is relatief nieuw en de cijfers zijn nog schaars", zegt WGO-woordvoerder Tarik Jasarevic. Toch zijn de gezondheidsdeskundigen het erover eens dat er een reëel probleem is en dat de opname van gameverslaving op de volgende ICD-lijst (International Classification of Diseases) zich opdringt.

Die officiële erkenning betekent niet dat gameverslaafden zonder meer bij de dokter een briefje kunnen afhalen of dat de ziekteverzekering meteen tussenkomt. "Een gevolg is wél dat nu meer middelen zullen vrijkomen om onderzoek te doen", zegt Mark Frederickx, stafmedewerker Jeugd- en Kinderpsychiatrie van Zorggroep Alexianen in Tienen. Dat is de enige plek in België waar jongeren een digital detox kunnen volgen. "Een volgende stap is dat gameverslaving wordt opgenomen in de nieuwe codex voor psychiatrische aandoeningen. Dan pas kunnen specifieke criteria opgesteld worden waaraan patiënten moeten voldoen om de diagnose te krijgen. Het zal volgens mij nog zeker vijf à tien jaar duren vooraleer er in onze ziekenhuizen een afdeling Gameverslaving is."Alle artikels uit de krant