Exclusief voor abonnees

Gaat Friesland ooit nog een Elfstedentocht meemaken? “Ik train al 23 jaar voor niks”

Twee kunstknieën heeft de 83-jarige Jan Roelof Kruithof, maar áls 'it oan giet', doet hij zeker weer mee.
Gregory Van Gansen / Photo News Twee kunstknieën heeft de 83-jarige Jan Roelof Kruithof, maar áls 'it oan giet', doet hij zeker weer mee.
"It giet oan!" Oftewel: "Het gaat gebeuren!" Op die verlossende woorden, die traditiegetrouw een nieuwe Elfstedentocht aankondigen, zitten de Friezen nu al 23 jaar smachtend te wachten. Nog nooit duurde dat langer dan nu. Al blijft de Fries koppig geloven dat het wel nog kan. "Stel je eens voor hoe het zou voelen als jullie al meer dan twintig jaar op de Ronde van Vlaanderen zaten te wachten. Wel, voor ons is dit even erg."

Je hebt 3% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Davey Elberts

  Het zal vast nog een keer koud genoeg worden. Aantal jaren geleden was het okk bijna zover. Het enige wat toen roet in het eten gooide was sneeuw op het laatste moment, waardoor de laatste centimeters er niet aangroeide.

 • stef demeur

  Februari 1963 bij -15, 1985-1986 na 22 jaar, 1987 alles klaar maar ging niet door omwille de grote materiële schade van de twee vorige edities, 4 jan 1997 nadat het de hele maand december 1996 hard vroor, ook in Vlaanderen, was toen onverhoopt want alle winters in de jaren 90 waren zachte winters net zoals nu, klimaatverandering, niemand had toen van klimaatketterij gehoord. Idd nu 23 jaar geleden, waarom 2021 geen harde winter en jawel, feest in Fryslân.

 • Kirsten Hershe

  Het blijven de Lage Landen. Met een zeer gematigd zeeklimaat. Wil je dus vaker genieten van sneeuw en kou moet je toch echt verhuizen. Zelfs in de diepste Kleine IJstijd in de 17e eeuw werd er volop gekwakkeld in onze contreien. En zelfs tijdens de grote ijstijd met Noord-Nederland onder honderden meters dik ijs. Ook toen kwakkelde het want anders waren die gletsjers natuurlijk wel verder opgerukt. Man stel je die Neanderthalers eens voor hoe ze in het zonnetje zaten te Wim Hoffen! Doemdenkers!

 • Juliette Francois

  Ofschoon ze al hoog zitten op de kaart, het is Scandinavië niet he...

 • Paul Lauwers

  Toen Evert van Benthem hem won was het ook al vele jaren geleden dat hij gehouden was. Laat je toch niet leiden door de klimaat extremisten.