Fiscus screent kredietkaarten op zoek naar zwart geld

De fiscus gaat kredietkaarten screenen om verborgen rekeningen in fiscale paradijzen bloot te leggen. Minister Van Overtveldt geeft groen licht voor een opsporingsronde bij de betaaloperatoren.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) stapte in 2016 voor het eerst af op de betaaloperatoren om een elektronische doorlichting te doen van het betaalverkeer via kredietkaarten. Het plan toen: miljoenen transacties onder de loep nemen, om via transacties met buitenlandse kaarten de eigenaars van verborgen fiscale constructies te ontmaskeren. De BBI moest haar plannen echter opbergen, omdat een rechter oordeelde dat de actie buitensporig was. "De uitspraak liet echter wel ruimte voor bijsturing", aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Zo werd opgemerkt dat de opsporingsactie beter gemotiveerd moest zijn. Dat wordt nu bijgestuurd, maar het doel blijft hetzelfde: belastingontduiking via fiscale paradijzen blootleggen."

Wanneer de acties zullen plaatsvinden, wil de minister niet kwijt. Wel dat de BBI een bezoek plant aan de operatoren Worldline, Alpha Card, Ingenico en Europabank. De bedrijven worden daarvan op de hoogte gebracht.

Ook privéjets komen binnenkort in het vizier van de fiscus. "Onze diensten zijn stilaan in de mogelijkheid om landings- en douanegegevens van privéjets te kruisen met fiscale data", aldus Van Overtveldt. In de Paradise Papers kwamen vorig jaar diverse verborgen fiscale constructies aan het licht door de bewegingen van privéjets. De luchthavens van Oostende, Wevelgem en Antwerpen zijn alvast bereid om mee te werken, met Zaventem, Gosselies en Bierset lopen de onderhandelingen nog.Alle artikels uit de krant