Exclusief voor abonnees

Filosoof Johan Braeckman trekt volle zalen met pleidooi voor luiheid: “Wie zegt dat we hard moeten werken?”

Filosoof Johan Braeckman trekt volle zalen met pleidooi voor luiheid
Filosoof Johan Braeckman trekt volle zalen met pleidooi voor luiheid
In tijden van knelpuntberoepen en welgekomen economische groei is er ook een profeet die door Vlaanderen trekt en... luiheid predikt. De verlosser draagt ook dit keer lange haren, maar heet Johan Braeckman (55). De Gentse filosoof raakt zijn volgelingen op een tere plek. "Eén op de drie doet z'n job niet graag, maar het loon betaalt de huur. Dat is dwangarbeid, hé."

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Regis Desmet

  Zou niet weten als ik maar 30u/week moest werken Bertje wat ik dan zou doen, mij dood vervelen, waarschijnlijk 2 jobs doen, ik werk er nu gemiddeld 70u/week, ben nog vrijwilliger bij de brandweer en sport nog 8u/week, en ja ik heb tot nu toe als 54 jarige t gelukt gezond te zijn, maar Maaike wat is dat uw murwm werken ? Wat in u hoofd zit of wat een nietsnut zegt ? Jongens ga eens kijken in Wallonië of noord Frankrijk, ik rij er bijna alle dagen door, daarin wil je toch niet wakker worden

 • Yvan Lissens

  Ga werken voor uw eigen geluk en niet om de buurman te bewijzen dat je succesvol bent. Hoe duurder de woning en hoe duurder de auto is, zoveel meer kan je verliezen. Als je weinig hebt, kan men je weinig afnemen.

 • Carl Desmedt

  N’a een vakantie 14 jaar geleden in Thailand had ik besloten om mijn huis in België te verkopen en mij ginds te vestigen...Buiten het toeristische gedoe heb ik een mooie bungalow van 110 v.meter gebouwd voor 20.000 euro op stuk grond van 300 v.meter.. Eenmalige grondlast van 150 euro...Verder geen taksen meer... Woon daar rustig in een dorp tussen de rijst en rietvelden...Van mijn 1450 euro pensioen heb ik gemakkelijk 500 euro over per maand..Vakantie ermee! Zalig leven hier...

 • Gert Destoop

  @marie-claire de bosscher: Zeer juist. Bertrand Russell schreef al in de jaren dertig in In Praise of Idleness dat we te veel werken. Het probleem is dat we werken om te werken, en niet efficiënt genoeg. Politie, ambulance, brandweer, arbeiders aan de lopende band, landbouwers, dat soort werkt of is alert. Maar wat zitten al die ambtenaren te doen op hun kantoor? Wat doen al die arbeiders als ze geen opdracht krijgen? Dat soort werkt louter om geld te verdienen. O, lees het boek!

 • Eveline Mullaert

  op de vraag.Waarom stoppen we daar dan niet mee? “Ik vind het ook onbegrijpelijk dat mensen ten onder gaan aan hun job, maar toch hun ontslag niet geven. het antwoord is heel simpel..... het is overal het zelfde.... goeie jobs zijn er niet of worden tot aan het pensioen bezet.en zijn via vriendschapspolitiek,kennis direct weer ingevuld....het zijn niet de mensen die moeten veranderen. maar het corrupt systeem waar we in leven!