Fietsen mag, skaten niet: crisiscentrum beoordeelt 8 zeer concrete uitstappen

Een eenzame fietser in Hove.
Benoit De Freine Een eenzame fietser in Hove.
In theorie zijn de coronamaatregelen duidelijk: blijf in je kot, tenzij je gaat winkelen, fietsen of lopen. Maar de realiteit is minder zwart-wit. Zelfs politiemensen vinden het moeilijk om te bepalen wanneer ze moeten beboeten. Het crisiscentrum beantwoordt acht zeer concrete situaties over buitenkomen in crisistijden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ik maak in mijn eentje een sportieve fietstocht en rijd vijftig kilometer uit de buurt van mijn woonplaats. Mag dat?

Fietsen, wandelen en joggen zijn toegestaan met respect voor de sociale afstand. Je behoudt dus minimaal 1,5 meter afstand van andere weggebruikers. U blijft ook best in de nabijheid van uw woning. Een exacte maximumafstand is (nog) niet wettelijk bepaald. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) rekent vooral op het "gezond verstand" van burgers. "Het is niet het moment om een lange fietstocht te gaan maken", vindt hij.

Ik woon alleen en neem de auto naar het huis van mijn lief. Is dat nog toegestaan?

Volgens het crisiscentrum is dit een niet-essentiële verplaatsing en dus verboden. 

Ik neem de auto naar mijn lief om haar boodschappen te brengen. Zelf kan hij/zij niet naar buiten vanwege ziekte. Mag dit?

U mag boodschappen doen voor mensen die dit zelf niet kunnen doen. Bij het afleveren moet u wel de sociale afstand respecteren.

Ik neem mijn auto om naar de Colruyt te gaan die 10 kilometer uit de buurt ligt. Er is in mijn buurt ook een supermarkt dichterbij, maar die vind ik te duur. Zal de politie mij beboeten?

Neen, dit wordt als een essentiële verplaatsing beschouwd. Het is echter niet de bedoeling dat we het hele land rondrijden om inkopen te doen.

Ik ga graag hardlopen, maar in de buurt van mijn huis is geen park. Mag ik met de auto naar het park rijden en daar gaan joggen?

Nee. Verplaatsingen met de auto voor recreatie - hoe ver of dicht bij huis ook - zijn niet toegestaan. De politie kan hiervoor een proces-verbaal opstellen.

Mijn (alleenstaande) zus woont aan de andere kant van het land. Mag ik bij haar op bezoek?

Nee, dit is een niet-essentiële verplaatsing en dus verboden.

Ik skateboard geregeld in het skatepark in mijn buurt. Mag dat nu nog?

De volgende fysieke activiteiten in openlucht zijn toegelaten: wandelen, fietsen en joggen. Skaten mag dus niet.

Mag ik met de auto de boodschappen brengen naar mijn moeder die acht kilometer verderop woont? Zij is bejaard en hoort dus bij de risicogroep. Mag ik daarna met haar een wandelingetje door het park maken voor ik terug naar huis rijd?

U mag boodschappen doen voor mensen die dit zelf niet kunnen doen. Bij het afleveren moet u wel de sociale afstand respecteren. Gaan wandelen met één persoon is toegelaten mits het bewaren van de juiste sociale afstand.

Lees ook:

Bij welke winkels kan je nog terecht? Hier koop je Belgisch (zonder uit je kot te komen) (+)

Virtueel op reis vanuit je luie zetel: de beste boeken, games, online musea en films (+)Alle artikels uit de krant

108 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jordy rombaut

  Kan je wel skaten op het voetpad en rekening houden met de afstandsregel??

 • Eric Grosemans

  Joeri De clercq, ik ga het proberen uit te leggen: Skaten doet men doorgaans in een daartoe aangelegd park. Meestal ben je daar niet alleen, of toch niet lang alleen. Net om besmettingen te vermijden kan dit dus niet meer. Dat heeft niets met groene of linkse te maken, ook vbers kunnen besmet worden. Beter enkele weken niet skaten dan nooit meer skaten. Focus niet op wat niet meer kan, maar op wat wel nog kan. Je zal je veel gelukkiger voelen.

 • Marcus Vadis

  Ik vind dat het geen verschil uitmaakt of je fietst, wandelt, loopt of skatet maar ik vind wel dat je best risico's vermijdt. Wie wil er tegenwoordig in een hospitaal belanden?

 • Joeri De clercq

  Als skaten niet mag dan fietsen ook niet. Dit snap ik niet dit is gewoon weer ne groep in het visier nijpen. Sorry, maar wat maakt het uit als je individueel skate? Onbegrijpelijk, heel da gedoe lijkt me verkocht aan de groene linkse. En die ouwe zakken vinden het hier nog correct ook. Man, man gemanipuleerde virussen en geen kat dat daarom kraait. Volkeren vergifteging. Dodental stijgt als ooohhh kijk en de doden van gisteren vergeten we al. Verkeersdoden blijft onderwerpen schijnen.

 • de keyser marianne

  nog al verwarring over naar je lief te gaan die ver woont een zegt van wel de ander niet zie vtm nieuws mag het wel volgens de minister jan jambon