Felle regen van mei en juni is erkend als ramp

Beeld ter illustratie
iStock Beeld ter illustratie
De overvloedige regenval van mei en juni wordt erkend als algemene ramp. In 34 gemeenten viel toen plots meer dan 30 liter per vierkante meter op een uur tijd. De totale schade wordt geraamd op 7 miljoen euro.

We herinneren ons vooral de hete en kurkdroge zomer van 2018. Maar kort daarvoor, tussen 21 mei en 10 juni, werden heel wat gemeenten verspreid over het land getroffen door felle regen, met overstromingen en modderstromen tot gevolg. De totale schade van de weersomstandigheden van toen wordt geraamd op 7 miljoen euro. Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de Vlaamse regering nu beslist om die uitzonderlijke regenval als ramp te erkennen. In totaal voldoen 34 gemeenten aan de voorwaarden om een schadevergoeding te krijgen van het Rampenfonds. Daarbij zijn heel wat kustgemeenten, maar onder meer ook Aalst, Deinze, Diest, Tongeren en Sint-Truiden. Oostende was een van de zwaarst getroffen steden, met vernielingen geraamd op 1.804.270 euro. In Kortenberg dienden 105 mensen een schadedossier in, goed voor 662.249 euro. In Brecht werden 129 schadegevallen ingediend, geraamd op in totaal 200.000 euro.

De getroffen steden en gemeenten hebben nu drie maanden tijd om hun dossier bij het Vlaams Rampenfonds in te dienen. Al blijft de verzekeraar wel nog steeds het eerste aanspreekpunt, benadrukt de Vlaamse regering. "De tussenkomst van het Rampenfonds dient voor zaken die niet verzekerd kunnen worden binnen de brandpolis 'eenvoudige risico's'. De regering zet zich in om de gedupeerden snel tegemoet te komen."

(BCL/ARA)Alle artikels uit de krant