Exclusief voor abonnees

Felle kritiek op nieuwe job Yves Leterme bij Chinees bedrijf: “Schraapzucht een staatsman onwaardig”

Op de site van ToJoy prijkt een foto van Leterme met een topman van de investeringsgroep.
RV Op de site van ToJoy prijkt een foto van Leterme met een topman van de investeringsgroep.
Ex-premier Yves Leterme (58) heeft een nieuwe bijverdienste: hij wordt bestuurder bij een Chinees investeringsfonds. VUB-prof Jonathan Holslag vreest dat de Chinezen hem enkel gebruiken om meer invloed te krijgen in de EU. "Pure schraapzucht ten koste van onze economie."

Ondanks zijn politieke pensioen blijft ex-premier Yves Leterme gegeerd op de arbeidsmarkt. Het ex-boegbeeld van CD&V kreeg bij een Chinees investeringsfonds een topfunctie aangeboden. "Ik word in juni covoorzitter bij ToJoy, een Chinees durfkapitaalfonds dat plannen heeft om uit te breiden naar de rest van de wereld", bevestigt Leterme. "Het is geen job, maar een functie als bestuurder. Ik zal advies geven en vergaderingen bijwonen."

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan peeters

  Wat een gezaag over Leterme, De Wever wordt maandelijks betaald zonder in het parlement te verschijnen, dàt is pas degoutant, wat vinden zijn fans daarvan?

 • Ramon Simon

  Meestal krijg ik gelijk, maar niemand gelooft me. Europese bedrijven gaan zwaar verlies leiden. Made in China wordt vervangen door Made by en een chinees bedrijf. Ik zie steeds meer en meer chinese bedrijfsnamen opduiken via producten op Amazon aangekocht. Elektronica in onze winkel, witgoed, bruingoed, het zijn volwaardige chinese bedrijven. Nadat ze onze jobs cadeau aan china gegeven hebben komt china de rest afsnoepen. EU richting derdewereld land.

 • Leo Marien

  Dat hier kritiek op komt is zo logisch als maar kan zijn. Als je beseft wat die man allemaal heeft gedaan. Zijn vrienden van het ACW hebben via hem (premier) heel hun Dexia kapitaal veilig gesteld en dit op kosten van de belastingbetaler. Lees...Arco, een levende schande. Ik hou mijn hart vast wat hij nu doorgeeft aan de Chinezen. Hier in België kan gewoon alles.

 • jos beverke

  Men schiet nu op Leterme, maar fin de carrière politici die postjes hebben in ondernemingsraden van Belgische en andere bedrijven daarover wordt niet gesproken.Bedrijven jagen op politici en ex politici omdat die via hun relaties en soms duistere verenigingen, deuren kunnen openen die anders gesloten blijven.

 • Rudy Deglain

  Hieraan kan men duidelijk merken dat hij als ex minister geen seconde wakker zal liggen over onze economie