Familielid verdronken meisje: "Stop met verwijten aan ouders. Dit kan iedereen overkomen"

Nadat het kind uit het water werd gehaald, zochten ongeruste familieleden en kennissen steun bij elkaar.
Dieter Nijs Nadat het kind uit het water werd gehaald, zochten ongeruste familieleden en kennissen steun bij elkaar.
Een familielid van het meisje dat verdronk in de zwemvijver van Hofstade, zegt dat de ouders hun dochter maar een paar seconden uit het oog verloren. "Het ene moment speelde ze met haar zusjes bij de waterkant, het andere was ze verdwenen", zegt de man.

Hij wil anoniem blijven, omdat de familie eigenlijk had afgesproken niet in de media te reageren. "Maar ik wil tóch preciseren dat de ouders niets te verwijten valt. Ze hadden alle vier de kinderen bij zich en verloren hun dochtertje maar éven uit het oog. Hooguit vijf seconden. Plots renden de oudere meisjes naar mama. Ze zeiden dat ze hun zusje niet meer zagen. De papa en mama begonnen meteen te zoeken. Ze konden haar nergens meer vinden."

"De verwijten onder nieuwsartikelen en op sociale media kunnen de ouders nu echt wel missen. Ze hebben al genoeg verdriet. De mama is er kapot van als ze leest dat mensen háár beschuldigen. Dit kan iedereen overkomen. Hun dochter - die trouwens al 8 jaar geworden was - was een heel braaf kind. Een slimme, gehoorzame meid, die niet wegliep van haar ouders. Volgens mij kon ze wel degelijk zwemmen, want dat leren ze op school."

Machines

Het meisje is zondag na de reanimatie in leven gehouden met machines. "Haar hartje klopte, maar er kwam geen hersenactiviteit meer... De machines zijn maandagnacht stopgezet." De ouders wachten nu de analyse van de wetsdokter af om te weten te komen hoe lang ze precies onder water lag. "Ze willen ook graag weten hoe het kan dat geen enkele andere badgast zag dat hun kindje aan het verdrinken was. Het was zondag enorm druk op het strand en in het water. Waarom heeft niemand dan iets gemerkt?"

Het parket van Halle-Vilvoorde liet gisteravond laat nog weten dat de resultaten van de autopsie er voorlopig op wijzen dat het meisje omkwam door verdrinking. "Er waren geen sporen van geweld en er is geen aangeboren (hart)afwijking gevonden", aldus woordvoerder Gilles Blondeau. "Dat laatste wordt wel nog verder onderzocht via microscopisch onderzoek."Alle artikels uit de krant

135 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Pollet

  gewoon samenloop van omstandigheden. waarbij niemand de rechtstreekse oorzaak is.Veel sterkte aan de ouders

 • monique dewaele

  waar halen de mensen het recht om die mensen iets te verwijten - waren ze er misschien bij en tussen zo'n grote massa mensen is het soms snel gebeurd dat je jouw kind uit het oog verliest - jammer genoeg ditmaal met dramatische gevolgen

 • Mark Depre

  Uit hln-artikel van 13 juni 2013 : "Verdrinking is een ondramatische, stille gebeurtenis en kan gebeuren in 20 tot 60 seconden.Het is snel gebeurd, veel sneller dan vaak wordt beseft. Geen wonder dat verdrinking een van de belangrijkste doodsoorzaken in bij kinderen, terwijl de ouders nog geen 25 meter uit de buurt zijn. Het gebeurt dat de ouder het kind ziet verdrinken, maar geen idee heeft wat er aan het gebeuren is"

 • Dirk De Meyer

  Ik denk dat we best allemaal gewoon stoppen met reageren... Die ouders gaan zichzelf waarschijnlijk levenslang verwijten hun dochtertje niet lang genoeg in 't oog te hebben gehouden.... Noch zij, noch anderen hebben dus een boodschap aan wie hier al dan niet schuld treft... Dit is gewoon een spijtig ongeval, met een tragische afloop... Ik hoop dat dit menselijkheid op sociale media nog bestaat om niemand meer met de vinger te wijzen....

 • Leopold Bielen

  Het is vreselijk om een kind te verliezen, maar als ouder die zelf zegt dat zijn kind niet kan zwemmen, zou ik er zeker niet mee naar een zwemvijver gaan.... Toch blijft het heel erg voor die mensen.