Drukte in Antwerpen afgelopen weekend.
Volledig scherm
PREMIUM
Drukte in Antwerpen afgelopen weekend. © Gregory Van Gansen / Photo News

Familie van risicopatiënten aan hun lot overgelaten in exitstrategie

Tienduizenden mensen die samenwonen met iemand die in een risicogroep zit voor Covid-19 verkeren in onzekerheid. Moeten zij sinds vorige week weer aan de slag? Of kunnen ze met een doktersbriefje thuiswerken of langer tijdelijk werkloos blijven als ze het te riskant vinden? In Frankrijk bestaan heldere regels. In België heerst onduidelijkheid.

18 reacties

 • An De Clercq

  11 maanden geleden
  Net als onze ouderen moeten risicogroepen beschermd worden. Alle mensen die in een risicogroep zitten moeten de mogelijkheid krijgen thuis te werken of alternatief werk te doen (thuiswerk) in afwachting dat de situatie veilig voor hen wordt. Mensen die in een risicogroep zitten en op eigen risico willen gaan werken vanuit instelling of vrije wil, moeten dat zelf weten, maar moeten dan achteraf niet klagen. Maar ze moeten zich niet moeien met anderen die in een risicogroep zitten.
 • Ellie Dubois

  11 maanden geleden
  Mijn partner en ik beiden risicopatient, ik ben fulltime blijven doorwerken in de zorgsector. Collega geen risicopatient, partner wel risicopatient. Collega is sinds 2 maanden thuis met doktersbriefje. Kwestie van instelling, waarden en normen?
 • Marc Rooms

  11 maanden geleden
  Dit is Belgie he. Voor de moment geleid, als je dat zo kan noemen, door een samenraapsel van wat zelfverklaarde ministers welk een pure aanfluiting is van de verkiezingsuitslag. En onbegrijpenlijk maar wij slikken dat. Maar ja dat doen we al sinds 1830, gewoonte zeker. In een ander land is het onmogelijk dat een partij, lees PS met amper 0.6 mio stemmen zegt dat een NVA en VB die 5 keer zoveel stemmen vertegenwoordigen niet mogen meedoen.
 • gunther scheers

  11 maanden geleden
  In veel andere landen hebben ze duidelijke regels, hier hebben ze meestal onduidelijke regels.Daardoor kunnen onze politiekers hun verantwoordelijkheid doorschuiven.
 • Vanessa Hauff

  11 maanden geleden
  Wat is met grensarbeiders, die een risicopersoon thuis hebben? Zullen de regeringen met elkaar kunnen overleggen voor deze werknemers ook een duidelijke regel zoals langer thuis werken vinden?
 1. PREMIUM

  Transparan­te kinmaskers: Sympathiek, maar echt veilig zijn ze niet

  Altijd sympathiek als je de ober vriendelijk naar je ziet lachen. Niet onlogisch dus dat de doorzichtige mondmaskers - die gezichtsuitdrukkingen zichtbaar laten - in zwang zijn bij winkeliers en horecapersoneel. Veilig zijn ze evenwel allesbehalve. Uit de mondmaskertest die deze krant liet uitvoeren, bleek dat al en nu roept ook viroloog Marc Van Ranst op om ze niet meer te gebruiken. "Deze transparante maskers sluiten onvoldoende goed aan op het gezicht en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen. Gebruik ze daarom niet", zo zegt hij. Doordat het 'mouth shield' op de kin steunt, sluit het niet aan tussen de ogen en de neus. Het schild is ook vrij klein. Zodra de drager ervan zijn of haar mond opent, is de neus niet langer bedekt. Horeca Vlaanderen benadrukt dat zij hun personeel van bij de start van de heropening hebben aangespoord om correcte maskers te gebruiken. "De verplichte, bedekkende mondmaskers, zo staat er omschreven in onze richtlijnen", zegt Matthias De Caluwe. (BCL)
 1. Aangrijpend: paard Peyo troost kankerpatiënten
  Play

  Aangrij­pend: paard Peyo troost kankerpa­tiën­ten

 2. Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief
  Play
  Later Als Ik Groot Ben

  Kürt Rogiers schreef pikante liefdes­brie­ven aan zijn eerste lief