Exclusief voor abonnees

Experten willen dat select groepje strategie bepaalt bij tweede golf: “En steek er vooral geen politici in”

Virologen Herman Goossens, Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, gisteren in het Vlaams Parlement.
BELGA Virologen Herman Goossens, Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, gisteren in het Vlaams Parlement.
Als België dit najaar opnieuw door Covid-19 overspoeld zou worden, dan moet het de strijd aangaan vanuit één cockpit waar een handvol topambtenaren en topwetenschappers de strategie bepaalt. Experten Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Herman Goossens geloven dat zo'n speciaal 'coronakabinet' beter zal werken dan de huidige wirwar aan werkgroepen. "En steek er vooral geen politici in."

Je hebt 10% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert Boxtaele

  De eindbeslissing moet ALTIJD bij (bekwame) politiekers blijven. Die zogenaamde experten dienen om advies te geven, niet om over de gedragingen van alle burgers te beslissen, dat is niét hun taak. Zij zijn trouwens niet bevoegd om er een wettelijk karakter aan te geven. Aan dat 'select' groepje wetenschappers mag heel zeker MVR niét deelnemen, laat staan er de leiding van nemen, om redenen die iedereen nu wel bekend zijn. Dat hij maar verder werkt aan zijn politieke carrière, zijn we hem kwijt.

 • Wilfried Vanden Berg

  Zet die van Ranst nu eens eindelijk aan de deur . Paniek zaaien, rond de pot draaien , steeds de onschuldige uithangen , hij hoopt waarschijnlijk op een plaatsje op de OVLD lijst bij de volgende verkiezingen . Dan kan hij het liegebeest en flater minister De Block misschien opvolgen .

 • Andre Verhoeven

  Eindelijk verstandige praat. Geen bange politiekers want het spreekwoord zegt voorzichtige (lees:bange dokters maken etterende wonden). Een hoopje (10) wetenschappers voor adviezen en ÉÉN competente baas die de beslissingen neemt. Eigenlijk het tegenovergestelde van onze regering met haar verschillende beleidsniveaus en haar ontelbare dure en waardeloze ministers.

 • Dave Wils

  De laatste 4 maanden hadden we een "expert kabinet", zelf vond ik het niet zo'n succes voor de economie, levenskwaliteit en zonder enige lange termijn oplossing (op deze manier kunnen we nog jaren gevangenen blijven, terwijl de gevangen worden vrijgelaten :-). Alsof er iets echt wetenschappelijk bestaat, als je 5 experten bij elkaar zet heb je immers 5 verschillende meningen. Het enig waar ze het over eens zijn is dat we hun (en enkel hun) nodig hebben...

 • Dirk Kindt

  En de nationale veiligheidsraad, wat is dat voor iets. Trouwens, we hebben onvoldoende bekwame politici. Laat staan, wetenschappers. Deze laatsten kunnen nog niet eens de temperatuur van de reeds miljarden jaren oude Corona verklaren, vandaar...hun ignorantie. omtrent het virus op zich.