Virologen Herman Goossens, Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, gisteren in het Vlaams Parlement.
Volledig scherm
PREMIUM
Virologen Herman Goossens, Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, gisteren in het Vlaams Parlement. © BELGA

Experten willen dat select groepje strategie bepaalt bij tweede golf: “En steek er vooral geen politici in”

Als België dit najaar opnieuw door Covid-19 overspoeld zou worden, dan moet het de strijd aangaan vanuit één cockpit waar een handvol topambtenaren en topwetenschappers de strategie bepaalt. Experten Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Herman Goossens geloven dat zo'n speciaal 'coronakabinet' beter zal werken dan de huidige wirwar aan werkgroepen. "En steek er vooral geen politici in."

79 reacties

 • walther truyens

  2 jaar geleden
  jullie denken dat je met politiekers beter af bent , denk maar eens aan de 2e golf toen sterke Jan zei dat hij zijn huis niet kon blussen voor het in brand stond , terwijl achter zijn rug het huis al stevig aan het branden was , af aan de vele doden in de 2e golf 11200 tot nu toe en nu geven ze subsidies aan de wzc en ze geven premies als je een bejaarde kunt aanbrengen , en aan de mondmaskers die men gewoon verbrand , omdat ze niet goed opgeslagen waren en in de eerste golf , 9800 doden.
 • Robert Boxtaele

  3 jaar geleden
  De eindbeslissing moet ALTIJD bij (bekwame) politiekers blijven. Die zogenaamde experten dienen om advies te geven, niet om over de gedragingen van alle burgers te beslissen, dat is niét hun taak. Zij zijn trouwens niet bevoegd om er een wettelijk karakter aan te geven. Aan dat 'select' groepje wetenschappers mag heel zeker MVR niét deelnemen, laat staan er de leiding van nemen, om redenen die iedereen nu wel bekend zijn. Dat hij maar verder werkt aan zijn politieke carrière, zijn we hem kwijt.
 • Wilfried Vanden Berg

  3 jaar geleden
  Zet die van Ranst nu eens eindelijk aan de deur . Paniek zaaien, rond de pot draaien , steeds de onschuldige uithangen , hij hoopt waarschijnlijk op een plaatsje op de OVLD lijst bij de volgende verkiezingen . Dan kan hij het liegebeest en flater minister De Block misschien opvolgen .
 • Andre Verhoeven

  3 jaar geleden
  Eindelijk verstandige praat. Geen bange politiekers want het spreekwoord zegt voorzichtige (lees:bange dokters maken etterende wonden). Een hoopje (10) wetenschappers voor adviezen en ÉÉN competente baas die de beslissingen neemt. Eigenlijk het tegenovergestelde van onze regering met haar verschillende beleidsniveaus en haar ontelbare dure en waardeloze ministers.
 • Dave Wils

  3 jaar geleden
  De laatste 4 maanden hadden we een "expert kabinet", zelf vond ik het niet zo'n succes voor de economie, levenskwaliteit en zonder enige lange termijn oplossing (op deze manier kunnen we nog jaren gevangenen blijven, terwijl de gevangen worden vrijgelaten :-). Alsof er iets echt wetenschappelijk bestaat, als je 5 experten bij elkaar zet heb je immers 5 verschillende meningen. Het enig waar ze het over eens zijn is dat we hun (en enkel hun) nodig hebben...
 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.