Exclusief voor abonnees

Exclusief: wat IS-Belg Tarik Jadaoun (29) in Irak heeft bekend aan het Amerikaanse leger

50 accounts op Facebook om bommen te helpen maken

Jadaoun postte deze foto in april 2016 op zijn Facebookaccount met de naam Yvan Plurien. Onder de vind-ik-leuks: Sohaib Amaouch, de zoon van de radicale imam uit Verviers van wie we al wisten dat Jadaoun hem tot terreur met kettingzagen heeft proberen aan te zetten.
RV Jadaoun postte deze foto in april 2016 op zijn Facebookaccount met de naam Yvan Plurien. Onder de vind-ik-leuks: Sohaib Amaouch, de zoon van de radicale imam uit Verviers van wie we al wisten dat Jadaoun hem tot terreur met kettingzagen heeft proberen aan te zetten.
Tarik Jadaoun is een uiterst gevaarlijke kerel. Getuigen zeggen dat hij in Irak executies uitgevoerd heeft. Maar de IS'er uit Verviers heeft ook Europese doden op zijn geweten. Dat biechtte hij op aan de Amerikanen, zo blijkt uit vertrouwelijke verslagen waaruit wij exclusief publiceren.

Toen Jadaoun vorige zomer opgepakt werd, hing hij al even de held niet meer uit. Volgens zijn arrestatieverslag trof het Iraakse leger hem op woensdag 12 juli om zes uur 's ochtends aan in Al-Faroek, een wijk van de Iraakse stad Mosoel die toen al twee weken bevrijd was verklaard. Hij had wapens noch documenten bij zich, wat er allemaal op wijst dat hij was ondergedoken. Maar ontbering had hij nog niet geleden, want zijn gewicht van 61,2 kilo valt nog best gezond te noemen voor een man van 1,72 meter groot.

Rudi Vranckx sprak met de Belgische  IS-strijder Tarik Jadaoun, die momenteel vastzit in een Iraakse cel. "Ik heb informatie die van pas kunnen komen voor de inlichtingendiensten", verklaarde hij toen.
VRT NWS Rudi Vranckx sprak met de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun, die momenteel vastzit in een Iraakse cel. "Ik heb informatie die van pas kunnen komen voor de inlichtingendiensten", verklaarde hij toen.

Twee echtgenotes

Naar eigen zeggen had hij de voorgaande maand gewerkt als verpleger in een veldhospitaal van IS. Dat zou op 10 juli gebombardeerd zijn door westerse troepen, waarbij zijn zwangere vrouw en hun één jaar oude dochtertje Zaynab het leven verloren. Jadaoun had twee echtgenotes. Degene die stierf, zou een Belgische met Algerijnse roots zijn geweest. Hij is ook getrouwd met een Iraakse, die Mosoel begin vorig jaar met haar ouders ontvluchtte. Maar Jadaoun had nog contact met haar een tiental dagen vóór hij opgepakt werd.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant