Beeld ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie © iStock

Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar

De lessen zijn opgeschort en niemand weet hoelang deze situatie nog aanhoudt - minstens tot aan de paasvakantie, mogelijk langer. Maar wat daarna? Wie mag straks over? Wie niet? Komen er examens? En krijgen kinderen thuis binnenkort nieuwe leerstof aangereikt? Tien hamvragen, beantwoord door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve en expert Pedro De Bruyckere.

81 reacties

 • christiane pauwels

  2 jaar geleden
  Er is voor alles een oplossing. Materie overdragen naar volgend schooljaar, enz. Maar wat met eindejaarsleerlingen in het secundair (zoals mijn kleindochter), die in juli het ingangsexamen (waar ze nu alle dagen uren en uren voor studeert) voor geneeskunde gaan doen?
 • Rony Schouteere

  2 jaar geleden
  Iedereen een computer geven, en wat als er zijn die geen internet hebben , kost ook geld. Weer één van die kwakkelmaatregelen. Ministers veranderen van departement als van broek en vest!
 • Claire Kesters

  2 jaar geleden
  Dit is een een voorbeeld van een reële situatie. Onze zoon zal dit jaar afstuderen? Ga ik dat misschien juridisch moeten bekomen? Hij doet zijn laatste bachelor, heeft geen herexamens in het vooruitzicht en doet zijn stage van thuis uit. Dat kan voor hem. Gisteren een online terugkoppelingsmoment gehad met een zeer mooie uitslag. Dus aub denk eens na, waarom zou iemand zijn jaar opnieuw moeten doen? Omdat hij/zij het misschien toch niet zou halen? Red wat kan!
 • Jan Van Melle

  2 jaar geleden
  Zomervakantie behouden?? Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen ook het onderwijs. De dag dat de economie weer aantrekt zal iedereen aan de slag moeten, geplande vakantie of niet. Er zijn bedrijven die geplande vakanties van werknemers al hebben herroepen ... Hoe ga je miljarden verliezen wegwerken denk je? Door op het strand te gaan liggen deze zomer? Kort de vakanties in en start desnoods vroeger.
 • André Van Laethem

  2 jaar geleden
  Die krijgt zeker een interview om eens op tv te komen ? Welk zinnigs woord dat duidelijk is is daar nu uitgekomen ? Man toch . Doek gans die rommelregering op en luister naarbonze nationalebminister.
 1. PREMIUM

  "Kust heeft nu oplossing nodig voor klimaatver­an­de­ring"

  De kust is, als laagst gelegen gebied van Vlaanderen, erg kwetsbaar door de klimaatverandering. "We moeten nu oplossingen zoeken of het is te laat", zeggen experts in een nieuw boekje, 'Kust en klimaat'. "Ingrepen om pakweg dijken te bouwen, hebben hun tijd nodig. Dat moet je niet doen als je nog 3 cm verwijderd bent van een potentiële overstroming", aldus verantwoordelijke van 'T.OP Kustzone' Stijn Vanderheiden. Hij wil onder meer inzetten op samenwerken met de natuur: ruimte om duinen te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld. "Het gaat om evenwicht, dat is een moeilijke denkoefening. Iedereen wil zijn stukje ruimte vrijwaren. Met deze gids pleiten we ervoor met alle actoren samen oplossingen te vinden die voor iedereen goed zijn." (MM)